Сконите са вкусни сладки, характерни за английската и шотландската гастрономия.
Това са малки питки, направени от брашно, масло, мляко и яйца; с ронлива и мека консистенция и неутрален вкус, които първо се изпичат във фурната, а след поднасяне се гарнират със сметана, сладко от ягоди или крем.

Уникална наслада, която в Англия се сервира за следобеден чай или лека закуска!
Като всяка традиционна рецепта има различни варианти: такива със стафиди, с парченца шоколад, с добавка на боровинки, или пък солени. Сконите имат много варианти и форми, в зависимост от региона в който се приготвят!


Бърза и лесна подготовка, която не включва никакви затруднения. Може да направите тестото на ръка или с помощта на миксер. Няколко секунди за разточване на тестото, изрязване на дисковете и сконите са готови за печене във фурната.


Веднъж приготвени, както повелява традицията, те се отварят наполовина и се пълнят с бита сметана и сладко от ягоди, лимонов крем или каквото пожелаете. 

Вкъщи синът ми ги обича намазани с крема сирене, а на мен са ми много вкусни дори натурални. Просто леко поръсени пудра захар. 

Чудесна бърза и лека закуска, с чаша ароматен чай или кафе. Опитайте ги скоро, сигурна съм, че ще ви харесат!

 

Продукти:
(за 10-15 броя)
 
250г брашно
80г краве масло
10г бакпулвер
30г захар
70г прясно мляко
70г кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. ванилия (ако се сервират като сладки)
 
малко мляко за намазване 
пудра захар за поръсване

 
Начин на приготвяне:

Нагрейте фурната до 190°C . 

В дълбок съд с миксер смесете сухите продукти. Добавете маслото нарязано на дребни късове и объркайте , докато се получат едри трохи. 

Смесете в чаша млеката и яйцето. Добавете млечната смес в брашното и разбъркайте с вилица.

Сложете тестото на посипана с брашно маса, разточете, след това сгънете на две, и така повторете 4-5 пъти, трябва да се получи нещо като бутер тесто. Ако е много меко, сложете малко брашно. 

Оформете от тестото правоъгълник с дебелина 3см. и разрежете на 10-15 парчета. (Не ги правете много големи, защото бухва много тестото.) 

Наредете ги в тава намазана с масло на разстояние 3 см. едно от друго. Намажете ги с прясно мляко. 
 
Изпечете 15-20 минути до златисто.
 
 

0 Comments