Турските разядки са традиционни за начало на трапезата. Най-добрият спътник на приятните разговори. Една от известните е атом мезе. Произлиза от Измир, но е популярна в цяла Турция. Името атом е може би най-красивото избрано име. Защото лютото създава бомбастичен ефект. Колкото и да е люто, не можеш да се наситиш, а искаш още и още. 😀

В тази семпла турска разядка, звездата са сушените люти чушки, които се задушават в масло, след което се сервират върху легло от цедено кисело мляко с чесън. Веднага щом го вкусите, усещате "топлината" на лютото в устата ви. Киселото мляко потушава горещината и не искате да спрете да ядете. 



Ако сте любители на пикантните ястия, непременно го пригответе и сервирайте на масата. Хем отваря апетита, хем завладява сърцата.  
Ако пък не сте привърженик на твърде пикантните храни, но искате да го опитате, може да смесите лютите чушки със сладки сушени чушки.

Чудесно мезе за чаша ракия, водка или узо. 

Продукти: 
10-12 сушени червени люти чушки (може да ги замените със сладки чушки и няколко люти)
250г цедено кисело мляко 
2 скилидки чесън 
1/2 ч.л. лют пипер на прах
щипка сол
20г краве масло 
20г зехтин
 


Начин на приготвяне: 

Кипнете 100г вода. Залейте сушените чушки за 15-тина минути, леко да се отпуснат. Отцедете добре вода, подсушете леко чушките и ги нарежете на ситно. 

Загрейте добре маслото и зехтина в малък тиган, добавете чушките и ги запържете, докато си пуснат аромата. Добавете лютия пипер.

В купа смесете млякото, пресованите скилидки чесън и малко сол. Разбъркайте добре, докато стане кремообразна смес. Сипете го в чиния. 

Изсипете отгоре му запържените чушки заедно с маслото от тигана. 

Сервирайте. 
 


2 Comments

Paolina said…
Mi piacerebbe tanto assaggiarlo, sarà buonissimo!
Maria said…
Grazie Lea! A presto!