Бързи зеленчуци на тиган е може би най-често приготвяната рецепта у дома, особено през лятото. Приготвени по този начин, зеленчуците стават чудесни, леко хрупкави, запазват всичките си аромати и сокове. А най-големия бонус е, че много бързо се приготвя.

Няма човек, който да ги е опитал вкъщи и да не е поискал рецептата. Скоро и синът ми ме помоли да напиша рецептата в блога, затова реших, че е крайно време да я публикувам. 

Основните зеленчуци, с които я приготвям са тиквички и чушки. Много често добавям морков нарязан на тънки кръгчета. Придава свеж цвят на ястието, а леко хрупкавите моркови са чудесни, приготвени по този начин. 


Лятото, ако искате да нахраните повече хора, може да добавите патладжан и шепа дребни чери домати. 

Рецептата е италианска и е една от най-разпространените начини за приготвяне на зеленчуци в Италия. Приготвени по този начин зеленчуци на тиган, са чудесни както за гарнитура, така за основно ястие, салата или сос за паста. 


Най-удобно е да използвате дълбок тиган с голям диаметър, примерно 26-28см, но понякога ми е по-удобно да използвам малък, с диаметър 22-24см. Тогава приготвям зеленчуците по-отделно, като започвам винаги с патладжаните, отделям в чиния, след това тиквичките, добавям ги при патладжана, след това морковите и към тях добавям чушките. Накрая връщам останалите зеленчуци, колкото да се смесят или ги обърквам в купата. В този случай е желателно да добавите малко мазнина всеки път, но само, ако предния зеленчук я е поел. Обикновено това са патладжаните и тиквичките. 

Ами това е, няма нищо сложно в рецептата. Опитайте, за да се уверите и вие, колко вкусни стават зеленчуците на тиган. 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
2-3 тиквички
1 патладжан (по желание) 
2 зелени чушки
1 червена чушка
1 морков
100г чери домати (по желание) 
зехтин
пресен магданоз, риган или босилек
сол
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на половинки, ленти, резени, средно големи парчета. Формата е изцяло по ваше желание. 
 
Вземете по-голям и дълбок тиган. Сипете му 2 с.л. зехтин. 
 
Включете котлона и сипете резените тиквички (и патлаждан, ако слагате). Гответе ги на силен огън (8 от 9), като периодично ги раздрусвате или бъркате за 3-4 минути, докато се сготвят леко, но все пак останат леко хрупкави. 
 

 
Добавете морковите, разбъркайте и продължете да готвите. Ако е необходимо добавете още малко зехтин, защото патладжанът може да го е поел. 
 

 
След 1-2 минути добавете чушките и чери доматите. Продължете да разбърквате периодично, за да може да се сготвят леко зеленчуците, но не и твърде много. 
 
Свалете ги от огъня, овкусете ги със сол и малко пресен магданоз (или риган/босилек). 

Прехвърлете ги в чиния и ги сервирайте. Разкошни!


 

0 Comments