Пиле в горчица. "Пуле ала мутард", колко изискано звучи на френски, нали? 😀 А да ви кажа ли колко е вкусно? 
Ароматът, който се носеше из цялата къща беше завладяваш. Сложих яденето на котлона и реших да си запълня времето с йога. Беше ми ужасно трудно да се съсредоточа в асаните, защото дневната се изпълваше с аромати, които сякаш се усилваха с времето - мащерка, вино, горчица и бекон. Фантазия. 
 
 
 Французите са известни със своята любов към горчицата, като най-популярната от всички е дижонската. Тя е с балансиран вкус, не твърде силна, но в никакъв случай слаба. 
Чудесна е за мариноване на месо, като му придава уникален вкус.  

Никога не съм обичала горчица, особено да я ям директно, но в сосове и ястия я ползвам. Все си мислех, че това ястие ще стане твърде пикантно за моя вкус, особено със соса от горчица и сметана накрая. Уви, това е най-прекрасното пиле със сос, което съм яла в последно време. Толкова добре балансирано беше всичко в рецептата. 

Рецептата отново е на Дейвид Лебовиц и неговата парижка кухня.😍 Авторът е използвал цели бутчета (бутче + бедро). Аз ползвах само бутчета(горната част), но може да го приготвите с цяло пиле, което сте разрязали на порции, ако желаете.

Продукти: 
(за 4 порции)

4 пилешки бутчета (аз сложих 8 бутчета)
4 пилешки бедра
140г дижонска горчица
50г горчица на зърна
100г пушен бекон, нарязан на кубчета
1 глава лук
250мл бяло вино
2-3 с.л. заквасена сметана 30-35%
няколко стръка прясна мащерка(в краен случай може да ползвате и суха)
сол
черен пипер
пресен магданоз или листа зелен лук, за украса 

 
Начин на приготвяне: 
 
Отделете 2с.л. дижонска горчица и 1 с.л. горчица на зърна в малка купичка. Ще ги използвате за соса накрая. 

Пригответе си маринатата, като смесете двата вида останала горчица с малко черен пипер и 1 ч.л. сол. Объркайте добре сместа.
 
Почистете бутчетата и бедрата от останали парченца кожа и пера. Наредете ги в дълбока купа. 
 
Изсипете маринатата върху месото и с ръце ги омажете хубаво, от всички страни. 
 
Покрийте ги със стреч фолио и ги приберете в хладилник поне за час.  
 

 
В дълбок тиган с капак или плитка тенджера запържете бекона до леко златисто. Извадете го в малка купа и го отделете настрана. 
 
Нарежете главата лук и я сложете в същия тиган, заедно с мащерката на клончета. Запържете ги на средно силен огън за 1-2 минути, колкото да омекнат и да си пуснат аромата. Извадете ги и ги сложете при бекона. 
 
Ако беконът ви не е много мазен и не е пуснал достатъчно мазнина, добавете 1-2 с.л. зехтин в тигана и сложете пилешкото месо, заедно с маринатата. 
 
Запържете ги добре от всички страни до златисто, на средно силен до силен огън. Важно е да се запечата добре месото, не се притеснявайте, че може да загори дъното на тигана. Като се деглазира, загорялото ще се превърне в чудесен сос накрая на готвенето. 

Извадете месото и го сложете в купата при бекона и лука. 
 


Сипете бялото вино в тигана и с помощта на дървена лопатка изстържете загорялото по дъното месо. Изчакайте да заври. Така дъното ще се деглазира. Разбъркайте добре и върнете месото, лука, мащерката и бекона в тигана. Сложете капака и намалете огъня до слаб. 

Гответе месото до готовност, като периодично завъртате парчетата месо, за да се задушат и сготвят равномерно. След около 30-40 минути проверете дали е готово, като забучите вилица в най-дебелата част. Ако влиза лесно и не излиза кръв, значи е готово. Ако не варете още 10-20 минути. Времето на варене зависи от размера на бутчетата и вида на месото, дали е домашно или от магазин. 

Свалете съда от котлона. Към отделената в началото горчица добавете 2-3 с.л. заквасена сметана и разбъркайте, да се получи крем. Сипете част от течността, в която се задушава месото и ги разбъркайте добре. Върнете всичко в съда при месото и разбъркайте, за да се получи еднородна хомогенна смес. 
Поръсете с пресен магданоз или перца зелен лук. 

Сервирайте с прясна паста (талиателе) или сварен ориз басмати, които да поемат прекрасния сос, който се получи от готвенето.



Източник: Моята парижка кухня - Дейвид Лебовиц

2 Comments

Алби said…
Замириса ми само от снимките ти! В темата пожъна голям успех, ще го приготвя скоро и аз:)
Maria said…
Благодаря ти Алби! Наистина е прекрасна рецептата. Ще чакам да споделиш отзиви като я приготвиш. Лека вечер!