Правили сте торта и ви е останал малко блат? Или имате изсъхнал козунак, който ви е омръзнало да ядете? А може би сте направили кекс, но е станал много сух? 

Не се притеснявайте! Нищо няма да хвърляте. Имам идея как да приготвите вкусни рециклирани сладки с нутела или друг вид течен шоколад. Най-лесната и бърза рецепта за рециклиране на изсъхнал кекс, пандишпан, козунак или друг вид сладкиш. 

Най-бързите и вкусни шоколадови сладки. Трябват ви само два продукта и 30 минути свободно време! 

Тези дни правих разни торти и ми остана малко блат. Беше престоял два дни, все още ставаше за ядене, но честно не ми се ядеше торта или сладкиш. Почнах да се чудя какво да ги правя, защото много мразя да хвърлям продукти. 

Помислих малко, нищо не ми хрумна и реших да се поровя в нета. Видях торта Мимоза, но както вече споменaх, не търсех торта. Искаше ми нещо, което да става за кафе. Така попаднах на тази рецепта. Рецептата ме спечели на секундата! 

Малко останало количество пандишпан или пандоро и нутела. Чудесно! Имах продуктите и започнах. Смлях остатъците от блат за торта в блендера, затоплих леко нутелата, за да омекне. Докато загрее фурната, тестото вече беше в тавата, а 20 минути по-късно вече ги дегустирах.

Имах само притеснение, че ще се получат твърде сладки, защото все пак в трохите има захар, течния шоколад също е сладък, но притесненията ми се оказаха напразни. Вкусът е чудесен и балансиран, наситено шоколадов и опияняващ. Искаш още една и още една...

От себе си добавих малко смлени орехи, идеално допълващи се с нутелата. Друг вариант е да добавите малко шоколадов чипс, за още по-наситен шоколадов вкус. 

Продукти: 
(за 12 сладки)

200г остатъци от пандишпан, козунак, пандоро, кекс или блат за торта. 
120г Нутела или друг вид течен шоколад(лешников крем за мазане)
30г орехи (по желание)
50г прясно мляко

 
Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 180С. 
 
Леко затоплете течния шоколад в МВ фурна, ако опаковката на продукта позволява (няма метални части по нея) или на водна баня, заедно с опаковката за няколко минути, докато се поразмекне шоколада.

В блендер смелете остатъците от пандишпан, блат за торта или каквото имате под ръка. Няма никакво значение какво ще ползвате, може дори да е микс от различни печива. 
Прехвърлете ги в купа. 

Ако е много суха основата, може да добавите малко прясно мляко, за да омекне и да се обърка по-лесно с течния шоколад. 
 
Добавете смлените орехи и течния шоколад.  


Объркайте всичко с вилица или шпатула. Трябва да се получи мека и гладка консистенция, която да не е твърде мека, нито много суха. 

📌Ако добавите малко повече течен шоколад, ще се получат една идея по-меки и гладки сладки. 

Постелете плитка тава с хартия за печене. 
 


Оформете топчета с мокри ръце или вземете с лъжица и сложете по-малко от сместа в тавата. 
Аз използвах лъжицата за сладолед. 

Изпечете за 18-20 минути. Внимавайте да не ги препечете. Като ги извадите ще са доста меки, това да не ви притеснява. След като изстинат ще стегнат. 
 
Охладете на решетка. 

По желание може да ги поръсите с какао. 
 


4 Comments

Paolina said…
Una ricetta che mi piace tantissimo! Buon pomeriggio!
Maria said…
Grazie mille Lea!
speedy70 said…
Palline golosissime!!!!
Maria said…
Grazie Speedy!