Вкусни, бързи и интересни гювечета, с които да разнообразите семейната вечеря. Приготвянето им отнема не повече от 45 минути, а вкусът им е чудесен. 

Комбинацията от задушена кайма с печени чушки и сирене си хармонира чудесно с аромата на луканката, леко затоплена от топлината на ястието и хрупкавите пържени картофи за финал.

Идеята за тази рецепта си бях "откраднала" преди много години от едно варненско заведение "Евридей", което за съжаление отдавна не съществува. Предлагаха вкусни ястия, точно като това гювече. Оттам идва и името на ястието. 

Рецептата веднага ми допадна, затова често я приготвям вкъщи, особено в по-студените месеци на годината, с чаша домашно червено вино.

Ако искате още по-богат вкус, може да добавите малко печурки към каймата. Понякога слагам домати, но не са задължителни. Ако имам пресни, слагам. Колкото до подправките, оригиналната рецепта беше с чубрица, но с годините постепенно я замених с ригана, като по-лека версия чубрицата. Оставям на вас да изберете, кой вкус ще ви допадне повече.

Продукти: 
(за 4 порции)
 
500г кайма смес от свинско и телешко 
8 печени чушки 
1 глава лук
400г краве или овче сирене
100г луканка или суджук
4 яйца
8 чери домата или 4 по-малки домата (по желание)
2 големи картофа (или 300 г бланширани картофи) 
1-2 с.л. зехтин (олио)
щипка риган или чубрица
сол, черен пипер 
малко пресен магданоз (по желание)


Начин на приготвяне:

📌За това ястие може да използвате всякакво смляно месо, което предпочитате. Не е от значение дали ще ползвате само телешка, свинска кайма или смес. Аз обикновено ползвам смес или само телешка. 

📌За пържените картофи отгоре, може да си ги приготвите сами, т.е да ги изпържите и добавите към ястието, или като мен да изпечете във фурната нужното количество бланширани картофи. За мен така е по-бързо и удобно. 
 

 
Загрейте фурната на 190С.

Обелете и нарежете лука на ситно. Печените чушки нарежете на ленти. 

 
В дълбок тиган запържете добре каймата с малко зехтин. Добавете лука и чушките. Разбъркайте и похлюпете с капак. Намалете огъня и оставете да се задуши сместа за 5-6 минути. Накрая добавете ригана (или чубрица, ако предпочитате), сол и пипер. 
 
Разпределете сместа в 4 глинени гювечета.  
 


Отгоре сложете по един дебел резен сирене. Върху него чукнете по едно яйце. Добавете по няколко резена домат за свежест.
 


Покрийте с капак всяко гювече и ги запечете във фурната за около 30 минути. Може да проверите, ако яйцето е побеляло и сготвено, с течен жълтък, ги извадате от фурната. Оставете ги покрити с капак.
 


През това време нарежете луканката (суджука) на резени. Изпържете картофите. Ако ползвате бланширани картофи, може да ги изпечете във фурната за 10-15 минути преди да сложите гювечетата или след като ги извадите. Аз ги пека с вентилатор на 200С за около 10 минути, до златисто, но все пак зависи от самите картофи. 

Отворете капака на всяко гювече, сложете по няколко резена от луканката, шепа картофи, малко пресен магданоз и затворете капака. 

Сервирайте с чаша червено вино.

 
 

2 Comments

Federica Simoni said…
Ma che buono!!! Un abbraccio💖
Maria said…
Grazie carissima! Un abbraccio!