На този прекрасен терин с пилешко филе и песто попаднах преди време в книгата I quaderni di Alice - Terrine, pate, mousse e gelatine. Няколко пъти разглеждайки книгата я отбелязвам, че ще я правя и после забравям. 
 
Тези дни обаче докато търсех някаква оригинална, лесна и вкусна рецепта за празнично предястие се сетих за нея. Купих няколко пилешки филета, извадих едно бурканче песто дженовезе и запретнах ръкави. 
 

 
В рецептата са описани съставките необходими да си приготвите песто, но в този сезон хубавият ароматен босилек е рядкост, затова използвах запасите от песто, което си приготвих и замразих лятото с домашно отгледан босилек.

Препоръчвам ви горещо този терин с пилешко и песто. Пилешкото месо се съчетава уникално с ароматното босилеково песто, маслините дават допълнителен вкус. Приготвено по този начин, месото е сочно и крехко. 

 
Продукти: 

400г пилешко филе или бон филе
1 връзка босилек
30г кедрови ядки
100г пармиджано или грана падано
1 скилидка чесън
200г сурово-пушен бекон
1 белтък
5-6 маслини Каламата без костилки
зехтин
сол и пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете листата босилек. Настържете пармиджаното. 
 
Сложете парчетата пилешко филе в купа. 

В блендер сложете листата босилек, пармиджаното, кедровите ядки, чесъна и малко зехтин. Блендирайте докато получите гъсто и кремообразно песто. Ако е необходимо добавете още малко зехтин, сол и пипер. 


Добавете към пестото белтъка. Разбъркайте да се смесят добре и залейте пилешкото филе. 
 
Загрейте фурната на 150С. 

Вземета малка правоъгълна кексова форма и я покрийте с хартия за печене. Може да ползвате от малките еднократни алуминиеви форми за печене.

📌Най-лесно ще се получи, ако намачкате хубаво парчето хартия за печене и го намокрите с вода. Леко изцедете,  ако има останала вода. Така хартията омеква и се поддава на всякакво оформяне. 
 


Наредете по дъното и стените лентите бекон. Оставете си няколко, с които ще покриете пилешкото месо. 
 


Разпределете пилешките филета (или бон филенца) заедно с пестото вътре във формата, като тук там в дупките сложите някоя маслиниа. Накрая покрийте с останалите ленти бекон и леко притиснете с пръсти. 
 
 
Завийте краищата на хартията навътре към терина. 
 


Сложете формата в друга малко по-голяма от нея. Напълнете външната тава с гореща, но не вряла вода. Горе-долу до средата на формата или малко повече. 

Сложете във фурната и изпечете терина на водна баня за около 45-50 минути. 

📌Може да натиснете леко с пръст върху хартията. Ако седи стегнато месото, значи е готово. 

Извадете терина от фурната, изкарайте го от формата заедно с хартията. Сложете го в плоска чиния и го оставете да се охлади добре. След това го приберете в хладилник за няколко часа. 

Нарежете и сервирайте с чаша охладено бяло вино.


Източник: I quaderni di Alice - Terrine, pate, mousse e gelatine

2 Comments

Dani said…
Честито Рождество!
Чудесна идея, Миме!
Весели празници!
Maria said…
Честита Коледа Дани! Благодаря ти, радвам се, че идеята ти е допаднала.
Весели празници и на теб!