Солена торта Дзукото е вкусна и атрактивна идея, която може да приготвите много лесно с налични продукти и така да впечатлите гостите си на празничната трапеза за Нова година. A може да я приготвите за всеки рожден ден или семеен празник. 

Сладката версия на торта Дзукото има много интересна история, а името ѝ идва от името на шлемовете, които са ползвали пехотинците на Катерина Медичи наричани дзукото (zucotto). 

На мен повече формата ми прилича на купола на катералата “Санта Мария дел Фиоре”, но по-важното в случая е, че за кратко време може да приготвите оригинална и вкусна солена торта за вашите гости.

Направете я с продуктите, които съм ви дала, или ги променете по ваш вкус. Може да използвате гриловани зеленчуци за пикантен и наситен вкус. Може да я направите с рибни продукти, като пастет от риба тон, пушена сьомга, зелена салата. Вариантите са хиляди и единственото, от което имате нужда е въображение.

Ако нямате достатъчно време просто наредете различни видове салам и кашкавал на пластове. Направете я шарена и свежа. Така ще впечатлите и най-капризните гости.  

Продукти: 
(за 8 порции) 

1 хляб за тостер
400г майонеза
100г салам на резени (по ваш вкус)
150г кашкавал на резени ( по ваш вкус)
125г моцарела
2 домата
200г варен грах
4-5 червени чушки от консерва
100г пикантно чоризо
3 варени яйца 
 
листа магданоз, листа салата или рукола за украса 


Начин на приготвяне: 
 
Изберете си подходяща куполообразна форма, в която ще приготвите солената торта. Моята беше една стъклена купа с диаметър 19-20см. 
Облечете я със стреч фолио, така ще ви по-лесно да я обърнете. 


Изрежете кръг от едната филия и го сложете на дъното на формата. Четири-пет филии оформете така, че да се получат триъгълници или трапеци и ги наредете плътно една до друга. 
 


Измажете цялата вътрешност с майонеза. Така ще "слепите" филиите. 

Сложете един слой с резени салам и един с резени моцарела. Намажете с майонеза и покрийте с един ред от филии хляб. 
Намажете ги с майонеза. 
 


Продължете да редувате плънките, които сте решили да сложите. Например сварените и нарязани на дебели филии яйца, върху тях резени домат, покрийте с хляб и измажете с майонеза.
 
 

След това наредете един пласт от варен грах, печени червени чушки, кашкавал и пикантно чоризо (или друг пикантен салам). Отново покрийте с филии и измажете с майонеза. 
 
 

И така докато напълните формата. Завършете с хляб. Леко притиснете да се наместят и слепят добре плънките и филиите хляб. 
 


Покрийте формата със стреч фолио и я приберете в хладилника за няколко часа. 
 


След като извадите тортата от хладилника я обърнете внимателно върху подходяща голяма чиния. 
Украсете по желание. Може да я измажете цялата с майонеза или само да замаскирате местата, където се съединяват филиите. Отгоре може да украсите с резени салам оформени на розички или с различни зеленчуци.

Разрежете внимателно с остър нож и сервирайте. 

Източник: https://blog.giallozafferano.it/lapasticceramatta/zuccotto-salato-di-pancarre-idea-antipasto/

0 Comments