Ябълковият пай с орехов крамбъл е прекрасен есенен сладкиш, придружен от чаша кафе или чай и поднесен на вечеря с приятели или на закуска със семейството. Селски вид, но изискан вкус.

Оригинален и семпъл ябълков пай, с мека кексова основа, покрита с резени ябълка и капак от златисти ронливи орехови трохи. 


Крамбъл е типично англосаксонско бързо тесто, съставено само от брашно, масло и захар, което в превод означава точно "трохи". Натрошените ядки му придават вкус и допълнителна текстура.

И какво по-успокояващо и приятно от ябълков пай? За мен е синоним на дом, семейство, неща, направени с любов, закуска. Ябълките са родени да бъдат вложени в десерт. С крем, без крем, с тесто, с канела, с орехи. Както и да ги приготвите няма да сбъркате и винаги ще се насладите на вкусен десерт.
Затова още като видях тази рецепта знаех, че ще влюбя в нея.

В този прекрасен ябълков пай, хрупкавите орехови трохи се съчетават перфектно с меката основа и ароматните печени ябълки. Опитате ли веднъж, няма да можете да му устоите!

За ваше удобство съм написала продуктите за по-малък и по-голям пай.

Продукти:
(8 порции)

За форма с диаметър 18-20см:
100г краве масло
80г пудра захар
2 големи яйца Л (110г)
1 ч.л. ванилов екстракт
90г заквасена сметана 12%
150г бяло брашно тип 500
5г бакпулвер
2-3 ябълки ( в зависимост от размера им)

За ореховите трохи:
70г брашно ( аз сложих пълнозърнесто)
70г орехи
50г кафява захар
50г краве масло

За форма с диаметър 22-24 см:
150г краве масло
120г пудра захар
3 големи яйца Л (165г)
1 ч.л. ванилов екстракт
140г заквасена сметана 12%
230г бяло брашно тип 500
8г бакпулвер
3-4 ябълки ( в зависимост от размера им)

За ореховите трохи:
100г брашно ( аз сложих пълнозърнесто)
100г орехи
70г кафява захар
70г краве масло


Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура!

Загрейте фурната на 170С.

Обелете ябълките, отстранете семената и ги нарежете на тънки ленти или парченца.

Пригответе ореховите трохи като в купа смесите мекото масло, брашното, захарта, натрошените орехи и солта. Разбъркайте с вилица или на ръка до образуването на едри трохи. Отделете настрана. 


Сложете маслото и захарта в купата на блендера (или в купата, в която ще разбивате сместа). Разбийте докато се образува лека и пухкава маслена маса. 

Добавете яйцата едно по едно, като разбивате, докато съставките се смесят напълно след всяко добавяне. Отначало може да ви се стори, че стои като пребита сместа, но след като се смесят добре става хомогенна. 

Добавете ванилията, а след нея заквасената сметана.  


Пресейте брашното с бакпулвера и на няколко пъти ги добавете към сместа. Не бъркайте дълго, само колкото да се смесят добре продуктите. 


Постелете избраната форма с хартия за печене. Намаслете я и изсипете тестото в нея. Изравнете.


Наредете ябълките отгоре и ги поръсете с ореховите трохи. 

Изпечете сладкиша в продължение на 45-55 минути (в зависимост от фурната и дебелината на десерта) Проверете дали е готов с клечка за зъби. Ако излезе суха, значи е изпечен.
 
Извадете го и охладете добре преди да го разрежите. 

Източник: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-jablkami-i-orzechowa-kruszonka

4 Comments

Paolina said…
Una torta meravigliosa! La proverò , mi piace tanto!
Maria said…
Grazie Lea! ❤️
Галя said…
Здравей Миме! Днес си създадох аромат и вкус с този прекрасен ябълков пай. Направих малката доза, но сгреших. Изядох си почти половината сама. Наистина след като добавих яйцата не ми хареса резултата, но след брашното се получи идеално гладко тесто. Много ми хареса колко е пухкава основата в изпечения сладкиш, а в съчетание с ябълките и хрупкавите ядки е чудесно!
Вече ми стана традиция в неделя да си приготвям и селския неаполитански хляб(УНИКАЛЕН Е!) и това ми донесе още топлота, уют и блаженство.❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Благодаря ти от сърце за страхотния отзив! Опитай и другия с много ябълки и малко брашно. Той е още по-пухкав. :D
Много ме радва, че ме навестяваш от време на време! Бъдете здрави ти и цялото ти семейство!
Прегръдки и хубава вечер! ❤️❤️❤️