Печени картофи с наденица и чушки е дежурната вечеря вкъщи. Това е ястието, което винаги приготвям когато се чудя какво да готвя или искам да сготвя нещо вкусно, топло и питателно за вечеря. Сигурно е най-често приготвяното ястие у дома. А ароматът, който се носи от фурната докато се пече е уникален и опияняващ.

Удобно и лесно за приготвяне основно ястие. В хладилника винаги се намират няколко чушки, а около нас имам два месарски магазина където мога да скокна за пресни наденици. 


Идеята съм взаимствала преди години от италианската кухня. Това е много известна италианска запеканка, любима на малки и големи, точно защото е лесно и вкусно ястие, което може да приготвите за 30-40 минути. 

Комбинацията от червен лук, чушки и картофи е много вкусна и ароматна, така, че ако искате може да си направите постна версия, но вкъщи се предпочита в яденето да има и "мръвка", така, че ако не го приготвям като гарнитура винаги слагам няколко наденици. 😀

Задължителната подправка, която свързва чудесно вкусовете в това ястие е розмарин. Моля ви, не го пропускайте, а още по-добре е ако използвате пресен розмарин, защото е с по-лек и свеж вкус от сухия.

Според сезона, може да добавите пресен лук, мащерка и друго аромати, но картофите, червения лук и чушките са основата.


Продукти:
(за 4 порции)

4 сурови наденици (около 400г)
2-3 глави червен лук
2 червени чушки
2 зелени чушки
700-800г картофи
розмарин, мащерка
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200С. 

Измийте, обелете и нарежете картофите на едри резени. 

Почистете лука и го нарежете на едро. 

Измийте, подсушете и нарежете чушките на дълги ленти. 

Надениците нарежете на едри парчета, ако са по-малки може да ги оставите цели.  

Изберете подходяща тавичка с приблизителни размери 20х30см и леко я намажете със зехтин. 

Сложете картофите, лука, чушките и надениците. Леко ги объркайте да се смесят продуките, поръсете със сол, черен пипер, пресен розмарин и полейте хубаво със зехтин.

Изпечете за около 30-40 минути до златисто и готовност на картофите.

📌 Може да ползвате функция с вентилатор, но на не по-висока температура от 180-190С за да не се препекат бързо зеленчуците, а картофите да не са добре изпечени.

 

Сервирайте с чаша бяло вино или розе.

3 Comments

Federica Simoni said…
chissà che buona😋😋😋😋baci
Maria said…
Ti ringrazio carissima! Un abbraccio!
Paolina said…
Un piatto semplice da preparare e gustosissimo!