Пържените патладжани на тиган в сос пицайола са истинска наслада за любителите на този вкусен зеленчук.  Затопете резен хляб в соса и ще изпитате истинско блаженство от това толкова семпло ястие. Трябват ви само два патлаждана, топка моцарела и няколко домата.

Чудесна и бърза за приготвяне рецепта, ако търсите ястие, за което не трябва да включвате фурната! 

Терминът пицайола (pizzaiola) е с неаполитански произход и се свързва с пица Маринара, която се подправя с домат, чесън и риган. Рецептата е широко разпространена и е обект на многобройни интерпретации. Успехът на това ястие е в простотата на изпълнение и във факта, че може да се използва като сос за паста.


Според авторката на рецептата може да забързате ястието като не пържите предварително патладжана, а го сложите в суров вид нарязан на много тънко. Нареждате ги на два реда в тигана, като помежду им слагате резените моцарела и босилек. Заливате с нередуцирания сос, похлупвате с капак и оставяте да покъкрят.
Аз промених леко рецептата като запържих предварително патладжана и редуцирах соса. Оставям на вас да изберете на кой от двата варианта ще се спрете. 



Продукти:
2 патладжана
150г моцарела
600г домати (или 350мл консерва домати на кубчета)
няколко листа босилек
40г настъргано сирене грана падано
зехтин
сол и пипер
 
Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете доматите. Обелете ги и ги нарежете на кубчета. Най-добре е да използвате консервни домати тип Рома или Ръгби за соса, но ако нямате всякакви стават. Ако използвате консерва с нарязани домати горните стъпки ги прескачате.  

Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на ленти по дължина. Поръсете със сол и наредете в чиния. Оставете ги за час, след което ги изплакнете и подсушете добре.

Вземете по-голям и дълбок тиган с диаметър 24-26см. Изпържете леко патлажана от двете страни в малко мазнина. Отцедете ги на салфетка. 



В същия тиган сипете нарязаните домати и ги запържете. Намалете огъня и оставете соса да покъкри и редуцира за десетина минути.

След това върху соса наредете един ред от патлджана, върху тях сложете резените моцарела, няколко листа босилек и още един ред патладжан. Леко ги натиснете с опакото на лъжицата да за потънат и да се покрият леко със соса.
Покрийте с капак и гответе 30 минути на слаб огън.
Моцарелата ще си пусне малко водичка в началото, но не се притеснявайте, защото по време на готвенето ще се редуцира.

Ако ви се вижда много воднисто накрая махнете капака, усилете леко котлона и оставете да се поизпари течността за 5 минути.

Сервирайте топло, поръсено с прясно нарязан босилек.  




Източник: https://blog.cookaround.com/lamimosarosa/melanzane-alla-pizzaiola-in-padella/


4 Comments

Галя said…
Привет! Отбивам се и тук, за да благодаря и за тази рецепта. Може след някой ден и да страдам за лятото и за жегата, но днес се радвах на хладното време и с удоволствие си включих печката и приготвих тази вкусотия, но на фурна(дори и патладжаните изпекох). Чудесно се получи!
Прекрасна нова седмица ти желая! 😍😍😍
Maria said…
Привет Галя! Ти си направила дългия вариант на рецептата. 😋😋😋 Важното е, че ти е харесала!
Хубава седмица и на теб!❤️
Federica Simoni said…
che meraviglia😍😍
Maria said…
Grazie Federica! Un bacione!❤️❤️❤️