Зеленчуковата градина ви е щедра и ражда тиквички в такива количества, че вече се чудите как да разнообразите летните ястия? Тогава задължително опитайте капоната от тиквички!

Капоната е типично зеленчуково ястие за Южна Италия и по-точно за Сицилия. Традиционно се приготвя с пържени патладжани, към които се добавят различни зеленчуци, лук, каперси и маслини. Горчиво-сладката нотка се придава на ястието с оцет. нещо като френския рататуй, ама не съвсем.


Намерих рецепта за капоната, където патладжана е заменен с тиквички, а солено-сладко-киселата нотка в ястието идва от стафидите, маслините и кедровите ядки. Прясно нарязания магданоз за финал свързва всички съставки и се получава едно много хармонично балансирано на вкус зеленчуково ястие. 

Обичам тиквички във всякакви варианти, особено приготвени в тиган и не се замислих изобщо дали ще ми хареса рецепта, даже бях убедена, че ще се получи много вкусно лятно ястие.

Капоната от тиквички е отлична като самостоятелно зеленчуково ястие,  вкусна гарнитура, сос за паста или дори за брускети. Само за 20 минути ще се насладите на превъзходно ястие. 



Продукти:

3-4 тиквички (ако са малки може и повече)
1 глава лук (или праз лук)
1 морков
1 стрък селъри или няколко листа целина
1 скилидка чесън
3-4 средно големи домата
шепа стафиди
30г кедрови ядки
100г зелени (или каламата) маслини без костилки
зехтин
сол и черен пипер
1/2 връзка пресен магданоз



Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете на ситно лука, моркова и целината.
Тиквичките и доматите нарежете на големи кубчета.

В голям и дълбок тиган сипете 3-4 с.л. зехтин, добавете ситно нарязаните лук, чесън, морков и целина и задушете за няколко минути на среден огън под капак.  

Добавете тиквичките и разбъркайте. Оставете да се запържат за 4-5 минути без капак. Добавете маслините, стафидите, кедровите ядки и доматите. Разбъркайте. 

Покрийте с капак и оставете зеленчуците да се задушават за 15 минути на слаб огън, като разбъркате няколко пъти.

Накрая овкусете с малко сол, ако е необходимо, черен пипер и поръсете с прясно нарязан магданоз.

Сервирайте като самостоятелно ястие или гарнитура. 

Източник: https://blog.giallozafferano.it/lapasticceramatta/caponata-di-zucchine-veloce-e-saporita/

0 Comments