Фокачите и пиците винаги са на почит вкъщи. Мъжката част обичат да има месо в плънката, но понякога успям да наложа постни плънки, които свършват първи. 😂 Винаги се подхожда с недоверие, но после като опитат и казват: "Ммм много е вкусна тази.". 
 
Последния път казаха,че им се яде фокача. Погледнах наличностите в хладилника и видях една опаковка горгонзола. Веднага се сетих, че съм виждала подобна рецепта из италианските сайтове и списания - с горгонзола, орехи и смокини. Само при мисленото споменаване на комбинацията и ми се напълни устата със слюнка. 
 
Тези три продукта са родени един за друг. За съжаление имах само сушени смокини, затова реших да я направя без тях. Получи се много вкусна фокача. Идеална за лека вечеря с чаша вино.  
 

 
За тестото разбира се ползвах мързеливото ми тесто за фокача без месене, при което продуктите се разбъркват само с лъжица и се оставя да втасва за 24 часа в хладилник. Любимо тесто ми е. 💕Много удобно, с малко мая, много хидратирано, леко и вкусно. 

Продукти:
(за тава с диаметър 30см.)

200г бяло брашно (за пица или тип 500)
70г семола от твърдо брашно
40г зехтин
1г суха мая
7г сол
200г вода

За плънката:
100г орехи
200г горгонзола долче

Начин на приготвяне:

Сложете всички продукти в дълбока купа. Разбъркайте ги с дървена лъжица докато се смесят добре. Покрийте купата с домакинско фолио и приберете в хладилника за 24 часа.

На другия ден извадете тестото и го прехвърлете на набрашнен плот. Разточете с ръка във формата на правоъгълник без да натискате много. Разделете мислено правоъгълника на три равни части. Сгънете двете крайни части към средата. Оставете за 20 минути да почине и да се стопли. 

Прехърлете в намазана със зехтин тава. 

Разточете с пръсти докато заеме цялата тава и покрйте с кърпа за час да втаса.

Загрейте фурната на 250С.

Нарежете сиренето на кубчета.

Полейте обилно тестото със зехтин. Разпределете сиренето по цялата повърхност, поръсете с орехи.
 
Изпечете за 15-20 минути до златисто.


Идея: списание Cucina Moderna

2 Comments

Federica Simoni said…
Stupenda e golosa questa focaccia😜😜
Maria said…
Grazie Federica!😍😍😍