Фокачите и пиците винаги са на почит вкъщи. Мъжката част обичат да има месо в плънката, но понякога успям да наложа постни плънки, които свършват първи. 😂 Винаги се подхожда с недоверие, но после като опитат и казват: "Ммм много е вкусна тази.". 
 
Последния път казаха,че им се яде фокача. Погледнах наличностите в хладилника и видях една опаковка горгонзола. Веднага се сетих за италианската гурме класика - с горгонзола, орехи и смокини. Само при мисленото споменаване на комбинацията и ми се напълни устата със слюнка. 
 

 
Тези три продукта са родени един за друг. За съжаление има моменти, в които няма пресни смокини, затова съм ви показала два варианта на тази много вкусна фокача. Правила съм няколко пъти, както със смокини, така и без. 

Идеална за лека вечеря с чаша вино.  
 
📌И една идея, замразете си пресни смокини от лятото, така ще може да се насладите на тази вкусотия през цялата година. 
 

 
За тестото разбира се ползвах мързеливото ми тесто за фокача без месене, при което продуктите се разбъркват само с лъжица и се оставя да втасва за 24 часа в хладилник. Любимо тесто ми е. 💕Много удобно, с малко мая, много хидратирано, леко и вкусно. 

Продукти:
(за тава с диаметър 30см.)

200г бяло брашно (за пица или тип 500)
70г семола от твърдо брашно
40г зехтин
1г суха мая
7г сол
200г вода

За плънката:
100г орехи
200г горгонзола долче

Начин на приготвяне:

Сложете всички продукти в дълбока купа. Разбъркайте ги с дървена лъжица докато се смесят добре. Покрийте купата с домакинско фолио и приберете в хладилника за 24 часа.

На другия ден извадете тестото и го прехвърлете на набрашнен плот. Разточете с ръка във формата на правоъгълник без да натискате много. Разделете мислено правоъгълника на три равни части. Сгънете двете крайни части към средата. Оставете за 20 минути да почине и да се стопли. 

Прехърлете в намазана със зехтин тава. 

Разточете с пръсти докато заеме цялата тава и покрйте с кърпа за час да втаса.

Загрейте фурната на 250С.

Нарежете сиренето на кубчета. Смокините срежете на половинки. 



Полейте обилно тестото със зехтин. Разпределете сиренето по цялата повърхност, поръсете с орехи.
 
Изпечете за 15-20 минути до златисто.


Идея: списание Cucina Moderna

2 Comments

Federica Simoni said…
Stupenda e golosa questa focaccia😜😜
Maria said…
Grazie Federica!😍😍😍