Официално откривам сезонът на сладоледите. Сладоледът с кафе е един от любимите ми вкусове затова тази година започвам точно с него.

Свеж, кремообразен със силен аромат и вкус на кафе. Чудесен за освежаване през летните дни.  

Всичко започна с една машина за сладолед, която беше доста импулсивна покупка. В смисъл, че и без нея става чудесен сладолед. За да правите сладолед с машина ви трябва първо достатъчно място във фризера където да замразите купата и второ градусите на фризера ви трябва да са под -19 С иначе като мен ще се чудите "Защо по дяволите не се сгъстява този сладолед"? 😂😂

Както и да е, покрай експериментите ми похапнахме сладолед и си припомних няколко полезни неща за приготвянето на сладоледа.

📌 Най-вкусен сладолед става с основа от жълтъци, мляко, сметана и захар. От там нататък другото са аромати и добавки. 

📌 За крайния резултат няма значение дали ще сложите разбита сметана или не. 

📌 Може да направите вкусен сладолед и с цели яйца, както и без яйца. 

 📌 Яйцата задължително се загряват с млякото (и сметаната) на котлона до 85С за да се пастьоризират яйцата и да се намали бактериалното натоварване.

📌 Важно е след като сместа изстине да се остави в хладилника да "зрее" от 4 до 12 часа. Този процес позволява на протеините в сладоледа да абсорбират вода и позволяват на мазнините да кристализират бавно по време на замръзване. 

📌 Винаги слагайте сместа за замразяване в предварително замразен контейнер, независимо дали ще ползвате машина за сладолед или не. Така не прекъсвате температурната верига. 

📌 Преди консумация извадете сладоледът и го оставете на стайна температура за 10 минути.

За тази рецептата отново се доверих на Федерика Симони. 

Леко промених съотношението на продуктите в рецептата на Федерика за да се получи по-плътен, мазен и кремообразен сладолед какъвто обичаме вкъщи.  

📌Ако сложите 4 жълтъка вместо 2 цели яйца не е нужно да намалявате количеството на кафето както съм направила аз.

Продукти:
250г сметана 35%
150мл прясно мляко 3.6%
150мл двойно кафе еспресо (аз сложих 100мл)
130г захар (аз сложих 130г)
2 яйца L (или 4 жълтъка)




Начин на приготвяне:

📌 Важно е сметаната да е престояла в хладилник поне 12 часа.

Пригответе си дълбока купа с вода и лед.

Разбийте яйцата и захарта. Добавете млякото. 

Прехвърлете сместа в казерола. Загрейте на котлона като бъркате докато почти заври. Температурата трябва да е поне 85С. Свалете от котлона и добавете горещото кафе. 

Разбъркайте. 

Прехвърлете в метална или стъклена купа сместа и я сложете в купата с леда. Оставете за 15-30 минути да изстине. Покрийте със стреч фолио и прехвърлете в хладилник за два-три часа.  

След това добавете сметаната и разбъркайте. Ако желаете може предварително да я разбиете добре и така да я добавите, но и неразбита пак ще стане супер.

Приберете за още два часа в хладилника. 


Довършване с машина за сладолед: След като изтече времето за престой в хладилника сипете сместа в замразената купа на машината и следвайте инструкциите на производителя.
След като е готов сладоледа го приберете в кутия с капак във фризера.

Довършване без машина за сладолед: Сложете метална (алуминиева) купа или форма за кекс във фризера да замръзне добре. Хубаво да е престояла поне няколко часа във фризера. Помислете и с какво ще я затворите или покриете. Ако я покриете с домакинско фолио, то не трябва да опира в сладоледа за да не се образуват кристали по повърхността.


След като изтече времето за престой в хладилника на сладоледа, извадете купата и сипете сместа. Покрийте и приберете във фризера. След час извадете формата и разбъркайте сладоледа, така, че повърхността му да не кристализира. 

Повторете процедурата още няколко  пъти на равни интервали от време за да се получи хубав кремообразен сладолед. 

Може да отнеме няколко часа, това зависи много от фризера, който имате, така че продължете тази процедура, докато сладоледът стане кремообразен.

 Източник: https://federicaincucina.blogspot.com/2017/08/gelato-al-caffe-espresso.html

2 Comments

Federica Simoni said…
Wow che meraviglia questo gelato😍😍😍😍grazie di 💖🙏un abbraccio buona domenica😘
Maria said…
Grazie a te cara Federica😘😘😘, per questa bella ricetta. Un grande bacione! Il gelato e buonissimo anche e stato preferito dal mio figlio. Buona domenica.🥰😍💖