Миналият месец ви показах как без усилия да си направите истинска хрупкава и вкусна италианска пица.

Оказа, че този метод е доста популярен в Италия сред кулинарните блогъри и дори един от гурутата на италианската пица и мой любимец маестро Габриеле Бончи има подобно тесто. На мен ми харесва това, че спестява много време и по вкус не се различава от останалите теста. Затова реших да направя и фокача следвайки същия начин на приготвяне. Получи се толкова вкусна, че ако не трябваше да внимавам с килограмите щях да правя фокача всеки ден!

Дозата в рецептата е за една тава с диаметър 30см.

200г бяло брашно (за пица или тип 500)
70г семола от твърдо брашно
40г зехтин
1г суха мая
7г сол
200г вода

Сложете всички продукти в дълбока купа. Разбъркайте ги с дървена лъжица докато се смесят добре. Покрийте купата с домакинско фолио и приберете в хладилника за 24 часа. 

На другия ден извадете тестото и го прехвърлете на набрашнен плот. Разточете с ръка във формата на правоъгълник без да натискате много. Разделете мислено правоъгълника на три равни части. Сгънете двете крайни части към средата. Оставете за 15 минути да почине Прехърлете в намазана със зехтин тава. 

Разточете с пръсти докато заеме цялата тава и покрйте с кърпа за час да втаса. 

Загрейте фурната на 240С. Полейте обилно с зехтин и сложете плънка по желание. На мен ми се ядеше фокача със овче сирене. червен лук и пресен розмарин. Трите продукта се допълват взаимно и чудесно си паснала с любимото ми Müller-Thurgau. Изпечете за 15 минути до златисто. 

Да ви е сладко!


0 Comments