Честит празник на всички деца - малки и големи, както и на всички, които са успели да запазят детското в себе си!😍

Днешната ми торта е за 18+ 😀. Ако не сте разбрали още, преди време ми подариха ми една бутилка с Бейлис и тъй като никой вкъщи не пие Бейлис, трябваше да намеря начин да я оползотворя. 😂 Оказа се, че това е чудесен ликьор за десерти. 

Така първо се роди този лек крем с мляко и Бейлис, след него направих едно Тирамису като замених виното Марсала с Бейлис. Стана чудно! 


Скоро правих тази лека торта с ягоди и ми хрумна, че ако сложа Бейлис в крема ще стане много вкусно. Оказах се права. Ягоди, млечен крем и Бейлис са създадени един за друг.

Така се роди този чийзкейк. Лек, свеж и ароматен. С вкус на ягоди и Бейлис. Идеален за топло време. Достатъчно изискан за гости или да зарадвате семейството си и любим човек с него. Както при повечето ми десерти и този се приготвя лесно. Единственото сложно е, че трябва да чакате да стегне в хладилника. 

📌 Ако искате тортата да става и за деца може да заместите алкохола с микс от течна сметана и есенция ром.  

📌 Ако не обичате рикота може да я замените със сладкарска извара (като лидълската кофа).


Продукти:

За блата:
100г бишкоти савойярди
40мл Бейлис

За крема:
300г рикота
200г сметана за готвене 22%
70мл Бейлис
10г желатин на прах или 6 листа желатин
60г пудра захар

За ягодовото желе:
500г ягоди
5г желатин или 3 листа желатин
20-30г захар
100мл вода
1/2 ч.л. лимонена киселина (или 1ч.л. лимонов сок)
няколко листа мента

Начин на приготвяне:

Пригответе си тортена форма с диаметър 18см. Покрийте дъното с хартия за печене.

Наредете бишкотите на дъното на формата, плътно една до друга. С помощта на четка намажете леко бишкотите с Бейлис.

Пригответе крема. Започнете с желатина. В купичка сипете желатина и 50мл вода. Разбъркайте леко и оставете за 5-10 минути да набъбне.
Ако ползвате желатин на листи ги натопете в купа с вода за 10 минути. След това отцедете добре.

В дълбока купа изсипете рикотата, сметаната, захарта и алкохола. Разбъркайте добре с бъркалка да се смесят съставките. Добавете желатина и разбъркайте до пълното му разтваряне. Изсипете внимателно върху блата и сложете в хладилника за 2-3 часа да стегне.

За ягодовото желе измийте и подсушете ягодите. Отделете половината ягоди, които ще наредите пресни в желето. Останалите срежете на четири, сипете ги в казерола и добавете захарта и водата. Сварете на среден огън за около 5-10 минути.

Отцедете водата в чаша или купа. Добавете лимонената киселина и продължете да готвите още десетина минути, докато ягодите се сварят добре. Разбърквайте периодично.

Подгответе желатина. В купичка сипете желатина и 20мл вода. Разбъркайте леко и оставете за 5-10 минути да набъбне. Ако ползвате желатин на листи ги натопете в купа с вода за 10 минути. След това отцедете добре. Добавете желатина към ягодовата вода, която изляхте малко по-рано от казеролата. Разбъркайте.


Свалете ягодите от котлона и пасирайте. С помощта на цедка прецедете плътната маса и семките. Прецедената маса ще използвате за желето. Добавете я към ягодовата вода с желатина.

Извадете тортата от хладилника и наредете отгоре пресните нарязани на едро ягоди като ги разпределите по цялата площ на тортата.
Залейте с ягодовото желе. Върнете обратно в хладилника да стегне добре за няколко часа. Като пипнете с пръст отгоре желето не трябва да е меко, а добре желирало и стегнато. За по-сигурно аз я оставих за цяла нощ в хладилника.

Извадете от формата, сложете в подходяща чиния и сервирайте. 

2 Comments

Federica Simoni said…
Che meraviglia deliziosa, bravissima💖
Maria said…
Grazie mille!❤️❤️❤️