Уникален сладкиш. Лек, сочен, диетичен, приготвя се бързо и е греховно вкусен! Това, което ме привлече в рецептата е, че няма нито брашно, нито мазнина. Само 4 съставки - яйца, шамфъстък, мляко и подсладител. Веднага проверих дали имам достатъчно наличен шамфъстък и запретнах ръкави.

Най-трудната част от приготвянето беше обелването на шамфъстъка. Затова горещо ви препоръчвам да купите готов обелен. Такъв съм виждала в магазинчетата за подправки. Обаче вкъщи имах с черупки и си намерих занимание за половин час, чоплейки шамфъстък. 

Също бих ви препоръчала да ползвате безсолен шамфъстък. Дали ще е суров или печен няма значение, но е важно да няма сол, защото ще я усещате в десерта. 

Всъщност ако сте яли италианско джелато с шамфъстък значи познавате сладко-соления вкус, за който ви говоря. Разликата е, че в сладкиша захарта е малко и соленото ще се усеща повече.

Ако ползвате суров шамфъстък го запечете леко в сух тиган, след което изчакайте да изстине и го блендирайте. Ако пък намерите или имате брашно от шамфъстък - чудесно, ползвайте него. 

За подслаждане може да изберете между обикновена захар, кафява захар и еритритол. Зависи дали сте на диета или не. Оригиналната рецепта е с еритритол. Какъвто и подсладител да изберете няма да сгрешите. 

Сервирайте с бадемов крем, леко разтопен. Ако имате крем от шамфъстък ползвайте него. Аз предпочетох да поръся само леко с пудра захар. 



За форма с диаметър 18-20см.

Продукти:
2 яйца (около 110г)
200г брашно от шамфъстък или ситно натрошени ядки шамфъстък
100г гръцки йогурт 10% или по-гъсто кисело мляко
70г кафява захар (еритритол или кристална захар)
5г бакпулвер
за поръсване: пудра захар, натрошен шамфъстък
За сервиране: бял крем от лешници леко затоплен



Приготовление:

Блендирайте ядките шамфъстък. Дори да има по-едри частици не е проблем. Крайният резултат е чудесен. 


Намаслете хубаво форма за печене с диаметър между 18-20 см. Може да я застелете с хартия за печене, но пак я намаслете за да не ви залепне сладкиша.

Загрейте фурната на 170С.



Сипете в купа яйцата и захарта (или подсладителя). Разбийте добре на висока скорост докато сместа побелее и утрои обема си. Добавете киселото мляко, разбийте. 


Смесете брашното от шамфъстък с бакпулвера. Добавете на няколко пъти към яйчената смес и бъркайте леко със силиконова шпатула докато се смесят добре. Консистенцията на тестото е малко по-рядко от кексово тесто.

Изсипете сместа във формата за печене. Леко загладете и пъхнете във фурната. Изпечете за около 35-40 минути. Проверете с клечка дали е изпечен сладкиша преди да го извадите. Ако клечката излезе суха, вадете го. 

📌Авторката на рецептата препоръчва да се изключи фурната и да се остави сладкиша на отворена врата 5-10 минути. Аз не го направих. След като минаха 35 минути проверих с клечка, стори ми се, че има нужда от още малко печене. След 5 минути проверих пак и беше суха. Извадих го, махнах страничния ринг и го сложих на решетка да се охлади до пълното му изстиване.

Източник: My ricettarium

5 Comments

Federica Simoni said…
Buonissima e golosa😋😋😋😘
Enza said…
pochi ingredienti per una gran torta..una bonta' da rifare!
Maria said…
Federica, Enza, grazie mille!
speedy70 said…
Sono golosissima di pistacchi, ottima torta, grazie!!!!
Maria said…
Grazie mille Simona!😍