Аранчини са типичен специалитет от сицилианската кухня! Вкусна и питателна улична храна, обичана по целия свят! 

Аранчини са малки тимбали ориз с кръгла форма или конусовидна форма, с плънка в средата, панирани и след това пържени! 

Основната характеристика на аранчините е хрупкава коричка, зад която крие мек и вкусен център. Златистият им цвят и формата наподобяваща портокал, дават името на тези оризови топки наслада - "аранчини" (портокали)! 



В Сицилия има повече от 30 разновидности на аранчини! Сред най-известните са бели оризови аранчини с плънка от варена шунка и моцарела. Други са с добавка на шафран, който придава на ориза типичния жълт цвят и с рагу. Не липсват вегетариански и морски версии. Пълнени със зеленчуци, пушена сьомга и вариации на печени аранчини, по-леки от класическите. 

Опитала съм доста видове и всички са ми любими! Аранчини са улично ястие, което не пропускам да похапна при всяко ходене до Италия.

Днес ще ви предложа оригинална рецепта на оризовите аранчини от Палермо с рагу и  моцарела, които според традицията се приготвят на 13 декември, деня на Света Лучия, но се продават целогодишно във всеки уважаващ себе си магазин за аранчини в столицата на Сицилия! 

Освен тях съм приготвила и друга любима плънка с моцарела и варена шунка.

Това е проста рецепта, за перфектен резултат просто следвайте трите основни правила.  

✔ Изберете ориз карнароли или арборио с едри, продълговати зърна. 

✔ Ползвайте качествено краве масло, което ще овкуси ориза и ще го направи кремообразен. 

✔ И накрая направете дебела двойна панировка, първо в тесто от вода и брашно, а след това в галета, която ще направи аранчините хрупкави и златисти до съвършенство! 


Резултатът ще ви впечатли и ще сервирате на трапезата най-вкусните оризови аранчини като сицилианските оригинали!

Отлични както топли, така и студени. Обикновено се сервират като предястие заедно с други местни деликатеси! Идеални за бюфет, но са толкова богата и пълноценна храна, че може да им се насладите и за основно ястие!

Ако искате може да направите двойна доза и половината аранчини да замразите във фризера. Сложете ги в пластмасова кутия, която ще ги предпази от нараняване и ще предотврати навлизането на миризми от фризера. 

Ако търсите по-здравословен вариант, спокойно може да изпечете аранчините в тава във фурната. Полейте ги със зехтин, преди да ги изпечете. Така пак ще станат хрупкави и неустоими, като оригиналните. 

Изглеждат сложни, но всъщност описанието им е по-дълго от самото приготвяне. Запрятайте ръкави и на насладете на всяка хапка! 

Продукти:

за 15 големи аранчини:
500г ориз карнароли (или арборио)
1200мл вода
50г краве масло
50г настъргано пармиджано
0,1г шафран
сол
2 яйца

За рагу болонезе
200г кайма смес
1 малка глава лук
1 морков
1 стрък селъри
1-2 листа дафинов лист
2 с.л. зехтин
200г консерва домати средно сгъстени
50г грах (пресен или замразен)
50г бяло вино

За плънка с мортадела:
50г мортадела (цяло парче)
50г скаморца
2 с.л. сос бешамел
черен пипер
1с.л. натрошен шам фъстък

За плънката с рагу:
200г рагу болонезе (студено)
100г настъргана моцарела или скаморца

За паниране:
60г брашно
120-130г вода
щипка сол
галета за овалване

мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Първо сварете ориза в съд с много вода и сол. Отцедете, докато е леко ал денте. Разтворете шафрана в купичка с малко топла вода. Разбъркайте в тенджера с маслото и шафрана докато получите идеална кремообразна смес.

 

Прехвърлете в чиния или голяма тава, за да може оризът да се охлади равномерно. Добавете яйцата и разбъркайте да се смесят добре с ориза.

Пригответе рагуто. Нарежете лука, целината и морковите много ситно. Запържете със зехтин, добавете каймата, оставете да покафенее за 1 минута и полейте с вино. 

Оставете да се поизпари, след това добавете доматеното пюре, дафинов лист и оставете да заври. Покрийте с капак и гответе на слаб огън поне 50 минути. Месният сос трябва да е плътен! 

След това махнете капака и го оставете да се сгъсти колкото е възможно повече. Накрая добавете граха. Гответе още 15 минути, без да бъркате често за да се запазят зърната цели. 

Извадете дафиновият лист. Оставете сосът да се охлади за половин час, след което добавете настъргания кашкавал. Посолете и оставете да се охлади напълно.

Преди да пристъпите към оформянето на аранчините оризът и месния сос трябва да са идеално студени!

Вземете шепа ориз в едната си ръка. Разстелете го и сложете 2 чаени лъжички от рагуто и парче скаморца.

Завийте на топка или оформете на конус. Оформените аранчини сложете в чиния за сервиране.

Пригответе панировката. В дълбока купа сипете брашното и няколко супени лъжици вода, за да се получи плътно и лепкаво тесто с консистенция на темпура. В друга купа сипете галета.

Потопете всяка топка в темпурата и се уверете, че е покрита цялата. След това я оваляйте в галетата и наредете пак в голяма чиния за сервиране.

📌 След като сте приготвили всички аранчини, можете да ги съхранявате в хладилника за 2 - 3 дни, да ги замразите или да ги  изпържите веднага.

За пържене изберете малка тенджера с високи страни, в която да изпържите максимум 3 парчета наведнъж. 

Най-добрата мазнина за пържене на маслена баня, която ползват италианците е фъстъченото масло. Ако не намерите такова ползвайте каквото имате под ръка. 

Перфектната температура за пържене е 175 °. Можете да прецените дали е перфектната температура, като потопите клечка за зъби в мазнината. Ако тя се запълни с мехурчета е готова!

Потопете оризовите топчета във врящата мазнина и гответе за около 2 минути до златисто. Отцедете върху абсорбираща хартия.

Вашите оризови аранчини са готови! Горещи, ароматни и много хрупкави! 


Източник: Тavolartegusto.it

4 Comments

speedy70 said…
SEi stata bravissima, complimenti Maria!
Maria said…
Grazie Speedy! ❤️
Federica Simoni said…
Ma che brava!!! Perfetti e buonissimi!! Un abbraccio💖
Maria said…
Grazie mille!😊🤗😘 Un abbraccio ❤️