Тази козуначена торта е много вкусна, правила съм я няколко пъти. Ароматът на кафе, препечени орехи и шоколад е феноменален. 

За козуначеното тесто използвах рецептата за великденска козуначена плитка, заради меката и пухкава среда, тънката коричка и лесното приготвяне. 


Вечерта замесих тестото, оставих го да втаса на хладно до сутринта. Оформих го с плънката, втаса за около 40 минути и хоп в печката. Така имахме топла и ароматна закуска късно сутринта, която допълнихме с чаша капучино. 😊

 Продукти:

Доза за форма с диаметър 20-22 см.
300г брашно манитоба (или за баници)
12 г прясна мая или 4г суха
60 г захар
2 яйца
60 мл топло прясно мляко
50 г меко краве масло
щипка сол

За плънката:
100мл топло еспресо (двойно)
30г захар
100г шоколад с поне 55% какао (или шоколадов чипс)
100 г смлени орехи

  Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура.  

В дълбока купа сипете брашното, маята, захарта, топлото мляко, лимонената кор, леко разбитите яйца и солта. Разбийте с миксер 10 мин до меко еластично тесто. Накрая на два пъти прибавете мекото масло и продължете да месите докато тестото го поеме цялото. 

Оформете на топка, сложете в чиста купа и оставете на стайна температура да втаса за 2-3 часа. Колкото е по-студено в стаята, толкова по-бавно ще втаса и обратно.Може да го оставите на хладно за една нощ да втаса.

Пригответе еспресото. Добавете му захарта и разбъркайте до пълното и стопяване.

Готовото тесто прехвърлете на работен плот намазан с малко мазнина. Разделете го на две равни части. Едната разточете на ръка на голям кръг с диаметър около 30см. Другата част разделете на две. Разточете на ръка на два кръга с диаметър 18 см. 

Намаслете добре форма за торти или друг подходящ съд с високи стени с диаметър 20-22см. Разстелете големия кръг във формата така, че да покрива дъното, стените и ръбовете на формата. Сложете 1/3 от шоколадовия чипс (или натрошен шоколад), 1/3 от орехите и 1-2 с.л. кафе. Отгоре сложете единия от малките кръгове и леко натиснете с пръсти да прилегне добре. 

Върху него сложете още 1/3 от шоколадовия чипс, орехите и 1-2 с.л. кафе. Сложете втория малък кръг. Леко притиснете с пръсти и го покрийте с останалата част от пълнежа. 

Завийте краищата на големия кръг навътре към средата и леко притиснете краищата.
Покрийте с домакинско фолио или памучна кърпа и оставете втаса докато удвои обема си. 

Загрейте фурната на 190С.
Преди да сложите да се пече леко намажете малко прясно мляко (или смес от яйце и мляко) и поръсете с малко смлени орехи. 

Изпечете за около 40 минути до златисто. 

Докато се пече сложете останалото кафе в малка казерола и загрейте на котлона. Варете за 5-10 минути докато кафето поизври и стане на леко лепкав сос. 

Полейте горещия козунак със соса. Охладете на решетка. 



6 Comments

Federica Simoni said…
ma che meraviglia😍complimenti deve essere buonissima!!!!
Maria said…
Grazie di cuore! 😍😍😍 Buona serata!
speedy70 said…
Complimenti Maria, una brioche bellissima e tanto golosa!!!
Maria said…
Grazie mille Speedy! 😍
daniela64 said…
Questa torta è davvero favolosa, un connubio di ingredienti che io adoro . Un saluto, Daniela.
Maria said…
Grazie di cuore Daniela! Buona giornata! 😍