Картофените ньоки са вкусни и засищащи. Могат да се приготвят с различни сосове. Вкъщи най-често ги приготвяме с чипс от салвия и краве масло. Вкусно и семпло. Този път обаче попаднах на интересна рецепта и реших да разнообразим. 

Рецептата е на шеф Симоне Руджиати. Млад и креативен италиански шеф готвач, популярен благодарение на много готварски предавания, които води. 

Кремът от леща в съчение с картофените ньоки и гъбите се допълват страхотно. Ако не се бях зачела в рецепта сигурно щях да я прескоча и отмина. Но интуицията ми каза да я прочета. Още на следващия ден я приготвих защото имах всичко необходимо вкъщи. 

Рецептата се приготвя лесно, не отнема много време и е подходяща за всички, които обичат постните ястия. Леко пикатна, ароматна и добре засищаща.

Обикновено един пакет охладени ньоки е за две порции, но тук крема от лещата и гъбите засищат добре така, че пакета е напълно достатъчен за три хубави порции. 

Вместо картофени ньоки може да използвате прясна паста като например орикьете или трофи. Ако искате да ги направите със суха подходящата форма е къса паста тип ньокети сарди.

Продукти: 
(за 3 порции)

1 опаковка картофени ньоки (500г )
100г пресни гъби (печурки или горски гъби)
200г червена леща
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. лют пипер на люспи
1/2 връзка магданоз
1 стрък праз лук
500-700мл зеленчуков или пилешки бульон
зехтин
краве масло

Начин на приготвяне: 

Пригответе крема от червена леща. Измийте добре лещата в голяма цедка. Нарежете праз лука на едро. Запържете го за кратко в малко зехтин. Добавете лещата и бульона. Оставете да заври и намалете огъня. 

Гответе на слаб огън за около 20-30 минути. От време на време проверявайте дали лещата не е поела всичката течност. Ако е необходимо добавяйте по-малко. 

След около 20 минути проверете дали се е разварила добре лещата. Не трябва да хрупа. Свалете от огъня и пасирайте на крем. 

Отделете настрани.
 
Гъбите почистете добре без да ги мокрите. Външната част на гъбата (шапката) обелете с тънък нож, а края на пънчето отрежете. Нарежете ги на резени. 

В тиган с малко зехтин и краве масло сложете скилидките чесън за няколко секунди да си пуснат аромата и ги извадете. Добавете гъбите и изпържете за 10-тина минути на среден огън като бъркате често. 

Важно е да не прегарят гъбите, а да са съвсем леко зачервени. След като свалите от котлона добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. 



В голяма тенждера сипете 4 литра вода. Оставете да заври и сложете лъжичка сол. Изсипете ньоките и варете за около 1-3 минути. Като ги сипете във водата ньоките потъват на дъното. 

След около 1-2 минути се вдигат на повърхността. Тогава са готови. Извадете ги с решетеста лъжица. Отцедете добре.

Оформете чиниите като на дъното на всяка сложете по няколко лъжици крем от червена леща. Върху него разпределете ньоките и отгоре сложете по-малко от задушените гъби.

Поръсете с малко лют пипер и магданоз и сервирайте. 


Източник: Cucina Moderna 11.2010

3 Comments

Federica Simoni said…
Un piatto unico squisito!! Buona domenica!
Claudia said…
Saranno ottimi gli gnocchi sulla crema di lenticchie brava.
Ti seguo
Maria said…
Grazie mille ragazze! Buona Festa delle Donne!
Baci