Кюфтенцата от зрял боб са вкусно и здравословно постно ястие. Подходящи са за всички, от месоядни до вегетарианци. А и съм сигурна, че ще се харесат на всички. Майонезеният сос ги допълва чудесно. Честно казано не съм предполагала, че може толкова да ми харесат,. Не само на мен а на всички вкъщи. 

Само няколко съставки, а толкова вкусни! Приготвянето им е лесно и не отнема много време. В оригиналната рецепта бяха пържени, но аз предпочетох да ги приготвя на фурна. А ако знаете какъв разкошен аромат се носеше от фурната докато се пекоха.


Продукти: 
(За 10 кюфтета)

2 консерви сварен боб (обикновен или маслен)х 400г всяка
1 яйце
40г настърган пармезан или грана падано
40г галета
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
черен пипер

За панировката:
1 яйце
галета/брашно

За ароматната майонеза:
200г майонеза
100г кисело мляко
1 с.л. каперси
малко ситно нарязан магданоз
2 скилидки чесън
черен пипер

Начин на приготвяне: 

Отцедете хубаво водата от консервите с боб. Разбира се, ако искате може да приготвите кюфтетата и с домашно сварен боб. Важно е да отцедите добре боба, за да не стане сместа водниста след това.

Сипете ги в дълбока купа, добавете яйцето и пармиджаното. Пасирайте ги за да се получи хомогенна смес. Добавете галетата, ситно нарязания магданоз, пресованата скилидка чесън, малко черен пипер. Объркайте сместа и оформете 10 кюфтета. 

В купичка разбийте яйцето. В друга сипете малко галета или брашно. Потапете всяко кюфте първо в яйцето, после в галетата. Наредете ги в тавичка или поднос и ги сложете в хладилник за час да стегнат. 

Пригответе соса като смесите майонезата, киселото мляко, каперсите, магданоза, черния пипер и пресованите скилидки чесън.  

Загрейте фурната на 200С. 

Вземете подходяща тава и я покрийте с хартия за печене. Намажете със зехтин. Наредете кюфтета. Леко ги поръсете с малко зехтин отгоре. Изпечете на фунция с вентилатор до златисто. Ако е необходимо ги завъртете и изпечете от другата страна. На моята програма успяват да се изпекат равномерно без да ги въртя. 

Охладете леко на решетка и сервирайте със соса. 

Източник: Cucina Moderna Luglio 2010

0 Comments