Има доста рецепти от испанската кухня, които ми допадат. Да направя тортия ми хрумна след като една колежка се завърна от командировка в Мадрид и обясняваше как винаги в ресторантите им имало тортия, но освен класическата похапвали такава със шунка, чоризо, пипер и всякакви зеленчуци в нея. 

Направих една за проба, ама те пък мъжете взеха, че я харесаха и направих повтарение. Затова реших да я споделя и с вас. Опитайте! 

Рецептата е от книгата "500 ricette mediterranee" между другото страхотна книга, вече съм я изготвила почти цялата. 



Самото приготвяне е много лесно, единствената особеност е в обръщането, но не е толкова трудно ако имате по-голяма чиния.

Продукти: 
(За тиган с диаметър 24см)

600 г картофи
5 яйца
2 средни глави лук
сол, черен пипер
зехтин


Начин на приготвяне:

Картофите обелете и нарежете на тънки фиийки. Нарежете лука на ситно. 

В тиган запържете леко лука и прибавете картофите. Разбъркайте и задушавайте под капак на слаб огън до готовност. Периодично разбърквайте внимателно, дори да се начупят леко, не е проблем.

В купа разбийте яйцата, добавете малко сол и черен пипер и ги изсипете върху картофите. Усилете малко огъня и гответе няколко минути докато се постегне яйцето отгоре. 


Сега идва по-трудното :) Вземете една плитка чиния, която е малко по-голяма от тигана. Покрийте с нея тигана и бързо обърнете. Може малкооо да изтече от яйцето ако не е съвсем стегнало, но не е беда. 

Сега с помощта на същата чиния изсипете обратно в тигана сместа, като опечената страна остане отгоре. Запечете още 2 минути на по-силен огън. Прехвърлете в чиния за сервиране и поръсете със ситно нарязан магданоз.


От тази доза може да нахраните 4 гладни гърла. Доста засища ястието и е много вкусно с една салата за гарнитура :)

 

Източник: "500 ricette mediterranee" 

Рецептата е актуализирана 04.2021

6 Comments

Мимче, много апетитна и красавица е тази твоя тортиля.Май ще я правя ,че ми се прияде като я гледам.:)
Прегръдки!
Роси said…
Много вкусна и с идеален тен!Отдавна не съм правила,добре ме подсети,Миме!
Хубав ден!
pep-4o said…
Чудна е, Мими! Хрупкава коричка и сочна вътрешност.
Наистина с оттрениране с чинията е лесно, аз с кашкавалената палачинка така правя. Най-много 1-2 проби и ръката с е справяш :)
Irma said…
Да, много е вкусна тортията, Мими! И наистина не е трудна за изпълнение. Ама, как хубаво си я зачервилааа! Много е апетитна! Не съм правила от години, как само ме подсети. Трябва да се поправи това в близко бъдеще. Благодаря ти!
Поздрави и хубава вечер!
nas said…
Ще се пробва непременно
Maria said…
Благодаря ви за милите думи :) Nas, чакам отзиви :)
Хубава неделя дами! Аз изчезвам на планина :)