Лазаня болонезе е традиционно основно ястие от района на Емилия Романя. Вкусна и питателна класика позната в цял свят. Лазаня болонезе е чудесна за голяма вечеря със семейство или приятели. 

Има три основни стъпки за да приготвите добра лазаня болонезе: паста с пресни яйца, сос Болонезе и бешамел. Следвайте стъпките на тази рецепта и резултатът ще бъде гарантиран! 

Приготвянето на добра домашна паста има няколко основни стъпки, които ще споделя с вас:

  • За добра паста се избира между два типа брашна - тип 00 и двойно смляна семола (брашно от твърда пшеница за паста). С тип 00 пастата става по-кадифена и сочна. Със семола пастата става по-твърда и груба. За кори лазаня, равиоли или канелони най-добре е смес от двете. 
  • Основното правило в правенето на паста е 1 яйце на 100г брашно и малко сол. 
  • Ако мислите да замразявате пастата не слагайте сол в тестото! 
  • Разбийте яйцата в купичка. На плота или в голяма тава направете кладенче от брашното и сипете в средата разбитите яйца. С помощта на шпатула започнете да смесвате яйцата и брашното, докато се получи хомогенна смес. Доомесете на ръка за 5-6 минути. Увийте тестото във фолио и сложете в хладилник за час. Това се прави за да се отпусне глутена и да стане по-еластично тестото. След час тестото трябва да ви е леко омекнало, гладко и лесно за разточване.
  • Колкото по-дълго месите тестото за паста, толкова по-добра като качество ще стане пастата и по-стегната при готвене.
  • Ако искате да придаде по-жълт цвят на пастата прибавете малко шафран или куркума.

 
Продукти: 
(За 6 порции)

За прясната паста:
150 г брашно тип 00
150 г семола
3 големи яйца (170-180г)
2 с.л. зехтин
щипка сол

За рагу болонезе:
500г мляно месо (смес телешко и свинско)
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
100мл бяло вино
1 бутилка доматена пасата (от този тип)
сол, пипер
зехтин
2 с.л. прясно мляко 3.7% или 2с.л.течна сметана
 
За бешамела:
40г краве масло(или зехтин)
40г брашно
400мл прясно мляко
настъргано индийско орехче
сол, пипер 

Начин на приготвяне: 

За пастата, сипете брашната в дълбока купа, прибавете солта и разбъркайте. Направете кладенче и сипете в него яйцата и зехтина. 

С помощта на вилица разбъркайте сместа и с ръце омесете хомогенно тесто. Месете 5-6 минути. Оформете на топка, завийте в стреч фолио и приберете в хладилника за час. 

Докато се охлажда тесто пригответе сосовете.  

За бешамела,  в дълбока казерола сложете маслото, разтопете го на слаб огън. Добавете брашното и разбъркайте енергично. Започнете да прибавяте млякото като разбърквате енергично за да не стане на бучки. Накрая прибавете мъничко настъргано индийско орехче, сол и черен пипер. Покрийте и оставете настрана да се охлади.

За рагуто, нарежете лука, моркова и целината на ситно. Сложете го в тенждера с малко зехтин и задушете добре на бавен огън с капак. След това прибавете каймата и я запържете добре, като бъркате постоянно.

Прибавете виното и оставете да се поизпари, след което добавете доматената пасата. Разбъркайте. 

Като заври сложете капака, намалете огъня на съвсем слабо и оставете да къкри за около час, час и половина. 

За това време сосът трябва да се е редуцирал. Накрая сипете млякото(сметаната), разбъркайте. Овкусете на сол и пипер.

Готовото тесто разделете на няколко части, поръсете с малко брашно и разточете на листи с дебелина 1мм. 
 
Като си сложите ръката отдолу под тестото трябва да прозира и да се вижда леко.  Листите не трябва да са прекалено тънки за да се късат, не и много дебели за да не стане груба и тестяна лазанята. 
Нарежете ги на големи правоъгълници с размера на тавата, която ще ползвате. Или на няколко ленти, които да наредите плътно една до друга.

По желание може да ги потопите ги във вряща вода за 1 минута, след което ги охладете в купа с вода и лед за да се прекъсне варенето на пастата. Отцедете на памучна кърпа.  

📌Тази операция я пропускам, защото прясната домашна паста е фина, бързо поема соса и течностите и според мен няма нужда от предварително варене. 
 
📌Ако сте купили листи прясна паста,  от магазина, те са малко по-плътни и може би е добре да ги бланширайте във вода за минута.  
 
📌Ако правите лазаня със сухи кори, тогава задължително ги бланширайте за 1-2 минути. 

На дъното на тавата сложете обилно бешамел, после кора, пак бешамел и отгоре част от плънката. Върху нея сложете малко пармиджано, кора, бешамел, плънка, пармиджано. Най-отгоре завършвате с бешамел и пармиджано. 

Обикновено се слагат 4 кори. За да не се надува много лазанята я надупчете с нож на няколко места преди да я сложите във фурната.

Изпечете в предварително загрята фурна на 180С за 40-50 минути, до златисто и готовност. 

Охладете за 15-30 минути, разрежете я на порции и сервирайте.


 


20 Comments

Laka kuharica said…
I love lasagne, but never make my own pasta for it. You really did it beautifully!
Dani said…
Страшно апетитна е,Мими !
Идеята е страхотна и ще опитам, а и гъбки и всички останали вкуснотии: вкусно...
Поздрави!
veramente brava, buon weekend
fedora said…
Много обичаме лазаня, а твоята изглежда много апетитно!
Поздрави!
Rayna said…
чудесна форма се е получила!
toni_n said…
Мими, страшна си :)
Ще се възползвам от рецептата - много обичаме лазня!

Целувки :-)
mia maria said…
I have never tried to make lazagne. Congratulations. Have a great week!
Daria said…
Хубава рецепта! Благодаря ти !
Mariana said…
Maria esti foarte harnica si priceputa!
Te pup si iti doresc o saptamina reusita!
di_ani said…
Мими,
това е прекрасна рецепта,
а сигурно е и много хубава домашно приготвена - ще се опита ...
Поздрав и усмихната седмица, Диана
Queste lasagne sembrano buonissime!! Senza la macchina per la pasta, sei brava di averle fatto cosi sottile! Buona settimane Maria :)
Ciao tesoro, complimenti per queste profumate e meravigliose lasagne! Un bacio e grazie della gradita visita!
pep-4o said…
Мими, пробва ли на талятеле?
У нас не искат да ядат лазаня, но талятеле - да.
Много апетитно изглежда лазанята!
Maria said…
Пепи, пробвах, чудно става... навиваш на руло и после нарязваш на тънки ленти. Оставяш на въздух да поизсъхнат малко и вариш. Чакам отзиви :)
festina said…
Най-после намерих рецепта за домашно приготвени кори за лазаня ! Не смеех да опитам, защото знаех,че се правят с брашно от твърд сорт пшеница. Така, че идеята за гриса го замества. Благодаря !
Галя said…
Здравей Миме! Хич не си помисляй, че съм те забравила. Не съм писала отдавна, малко ми е трудна още организацията след преместването, но вече ще имам повече време да се забавлявам в кухнята. Днес си приготвих с голямо удоволствие тази лазаня, този път с пресни кори от магазина и пак е много вкусна.
И друго да споделя, пробвах да изпека любимия селски неаполитански хляб в предварително загрят чугунен съд и се получи още по-прекрасен❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Мислех си за теб скоро, но предположих, че още сте в ремонт и затова не се обаждаш. Радвам се, че имаш нова кухня и ще може да се развихряш в нея. Честита да ти е!
Неаполитанския хляб всякак е вкусен. Аз два пъти експериментирам с един хляб, с 300г семола, 250г манитоба и 50г пълнозърнесто. Става уникален. Мисля си обаче, че е заради семолата на молино Капуто, страхотна е. Хлябът става много лек и въздушен вътре, много порест и с дебела коричка, като на неаполитанския. А се запазва седмица мек вътре, само в хатриен плик. Много съм доволна, ще го направя още веднъж и ще пусна рецептата, може би.

Щом ти е харесал в чугун, може да видиш, ако са останали някъде плочи за пица в Лидл, да си вземеш една, за истински селски вкус.❤️
Галя said…
Здравей Мими! Очаквам с нетърпение новата рецепта. А чугунената плоча, видях в брошурата на Лидъл, но в магазина я пропуснах. Сигурно пак ще я пуснат, ще следя. Скоро си мислех по повод камъните за пица. Как се поставя пицата върху нагрятата повърхност? С тези специалните лопатки и с приплъзване(с което силно се съмнявам, че ще справя) или пицата се реди върху хартия за печене и се поставя върху камъка с нея(но пък хартията май не издържа толкова високи градуси), Моят хляб, който пекох в чугунения съд, бях оставила да втасва в тавичка, върху едно незалепващо фолио за печене(пак от Лидъл, до 260 градуса) и го прехвърлих после направо с него в загретия съд, но по принцип избягвам да го използвам често,малко се съмнявам дали е наистина съвсем безвредно. Много дълги изречения създадох, дано ме разбираш:)
До скоро!❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Гале! Ще се постарая да я пусне скоро :) Чугунена плоча не съм виждала, особено в Лидл. Ако я пуснат свирни моля тя.
За камъните за пица...има специални дървени и метални лопати, с които се слагат. Аз имам дървена, беше в комплект с плочата ми. Наистина изисква време и тренировки, докато и свикнеш, но след това е лесно. Ето как се процедира. Наръсваш добре лопатката със семола. Разточваш си тестото и го слагаш върху лопатката. Проверяваш дали се движи тестото, като я поразклатиш хоризонтално. След това си слагаш плънката и с приплъзване, малко по-рязко я мяташ върху камъка. Не е проблем и да я дръпнеш леко тестото и да го дооформиш върху камъка, само внимаваш да не го пипаш директно. Самата плоча е хубаво да се нагрее поне 25-30 минути, от началото на включване на фурната, на температура 250-300С. Скоро си играх да меря Т. на плочата след 30 минути на 280-290С (на фурната) и беше достигнала същите градуси като на фурната. Иначе като я измерих когато загря фурната, т.е след 10-тина минути Т. на плочата беше 240-250С някъде. Просто и трябва малко повече време. Скоро видях един трик и мисля скоро да го пробвам. За да се получи максимално ефекта на пещ, слагаш решетката на средата на фурната или на едно ниво над средното. Постилаш я с алуминиево фолио и тогава слагаш плочата. Така площта за печене става по-малък, т.е като на проф. пещи, а благодарение на фолиото, загрява повече плочата и съответно се изпича по-бързо и качествено пицата.

За печенето в чугунена тенждера, не ползвай това фолио при толкова висока Т., въпреки написаното...тя и хартията за печене изгаря при Т. над 220С. Ако имате наблизо Момакс, там продават от тия дървените панери за втасване на хляб, даже бяха евтини. От този тип: https://moemax.bg/product-84312010030 Има няколко размера. Може и на друго място да има, не съм търсила. Та, вземаш памучна или ленена кърпа, наръсваш я обилно с оризово брашно (защото е безглутеното и няма да залепне и попие в тестото), слагаш там да втаса хляба, а после само внимателно го изсипваш в загрятата чугунена тенджера. И печеш. Или пък върху каменната плоча. Не е проблем за тестото, ако го изсипеш, завъртиш или изтръскаш върху съда/формата за печене.
Ау, какъв роман стана. Хубава събота Гале и до скоро!❤️
Галя said…
Хей Мими.толкова съм ти благодарна! Такъв хубав "роман" си написала:) Безкрайно ти благодаря за ценните съвети!
За чугунената плоча аз те обърках,всъщност бяха камъни за пица,но не успях да си купя.
Още веднъж благодаря и прекрасна седмица ти пожелавам❤️❤️❤️