Свински джолан с картофи е традиционно италианско ястие от района на Тренто и Южен Тирол. Семпло, с малко, но качествени продукти традиционни за северната част на Италия. Идеално за студените зимни дни, за да сгрее душата ви и да ви засити добре.

Може да го срещнете във всяка тратория за обед и често се приготвя от италианските домакини, особено зимата. Вкусно, непретенциозно и лесно за приготвяне! Опитайте!


Продукти: 
(за 4 порции) 

3 свински предни джоланчета (около 1кг)
3-4 с.л.зехтин
250г бяло вино
сол и черен пипер
2 стръка розмарин

За гарнитурата:
600г картофи
зехтин
няколко стръка магданоз
сол и черен пипер

 

Начин на приготвяне:

Изберете три хубави свински джоланчета. Обезкостете ги и нарежете на едри парчета. 


Без да овкусявате ги сложете в нагорещен тиган с дебело дъно и запържете добре месото. Като започне да отделя сос овкусете със сол и черен пипер. 

Залейте с бяло вино, колкото да покрие месото. Изчакайте да се поизпари алкохола, добавете пресен розмарин и покрийте съда. 


Намалете огъня и гответе на слаб огън около 60-90 минути, в зависимост от самото месо и големината на парчетата.

Накрая може да махнете капака и да засилите огъня, за да се посгъсти соса. Вместо това разтворете една 1ч.л. нишесте в 30-40г вода, разбъркайте добре и го добавете към соса. Изчакайте да заври и свалете от огъня.

През това време сварете картофите, обелете ги и нарежете на кубчета. Докато са топли ги овкусете със сол, пипер, зехтин и ситно нарязан магданоз. 

Готовото месо сервирайте с варените картофи и чаша червено вино.


Източник: http://profumiecolori.blogspot.com/2008/10/stinco-delizioso.html

1 Comments

Tania said…
Buono lo stinco ma mi piacciono anche le patate!