Лятото идва с този разкошен екзотичен вариант на класическия крем карамел. Свеж, добре охладен и прилъстителен на вкус. 
 
Ако обичате крем карамел, с тази рецепта може да го издигнете на следващото ниво само с една допълнителна съставка - манго. Нежно изпечен, кадифен крем, приготвен с яйца, захар и мляко.
Има много начини, по които можете да овкусите крем карамелът, като класическата рецепта е с ванилия, но днес ще добавим манго.
 


Крем карамел с манго е традиционна за южна Америка рецепта. Използването на плода в крема го прави по-лек, не толкова яйчен, но още по-вкусен от традиционния. 

Може да ползвате пулпата на прясно манго, готово пюре от манго или плода от компот от манго, който да пасирате. Захарта в рецептата е заменена от кондензираното мляко, което дава повече вкус на десерта, без да му добавя излишна сладост.
 
 

 
Продукти: 
(за 8 порции)
 
За карамела: 
80г кристална захар
1 с.л. вода (20г)
 
За крема: 
4 яйца М
350г пюре от манго (2-3 плода манго)*
250г млечна сметана 30-36% 
250г кондензирано мляко 9%, подсладено
1 ч.л. ванилов екстракт
 
* По желание може да ползвате 2 компота от манго, като отцедите добре течността и пасирате плода до консистенцията на пюре. Виж по-долу в описанието. 


 
Начин на приготвяне: 

Загрейте фрната на 170С. 
 
За пюрето от манго имате три опции: 
 
1. Прясно манго. Ако имате прясно манго се уверете, че е достатъчно добре узряло. Обелете плода, нарежете го на едри парчета и го сложете в блендер или купата на пасатор. Пасирайте до консистенция на пюре. 
2. Компот от манго. Ако ползвате  компот, отцедете добре течността и сложете плода в купата на пасатор или блендер. Блендирайте добре. 
3. Пюре от манго. В повечето сладкарски магазини се продава готово 100% пюре от манго, в което не се съдържа никаква захар. То е идеално за този десерт, ако намерите такова. 
 


В купа счупете яйцата. Леко ги разбийте с метална бъркалка. Добавете кондензираното мляко, сметаната и разбъркайте добре. 
 

 
Прибавете пюрето от манго и ванилията, разбъркайте отново.
 
В малка касерола загрейте захарта с водата, докато се получи златен карамел. Внимавайте да не прегорите карамела, защото ще се усеща във вкуса на десерта. 
 
Подгответе си форма за печене, правоъгълна с размери 30 х 11см или кръгла с диаметър, 22-24см. Ако имате стъклена форма или от алпака, са най-подходящи за такъв тип десерт. 
 
По желание може да ползвате монопорционни керамични рамескини или стъклени (алпака) форми за крем карамел. 
 

 
Изсипете горещия карамел и с помощта на силиконова лопатка на дъното на формата и леко разстелете по цялата повърхност на дъното. Изчакайте 10-15 минути, да изстине добре карамелът. 
 
Сложете формата в по-голям съд. Напълнете съда с гореща вода до средата на формата. 
 

 
Изсипете млечната смес. 
 
Внимателно прехвърлете във фурната.

Печете на водна баня за около 55-60 минути. Може да проверите с термометър дали е готова сместа. Температурата в средата на десерта трябва да е около 80-82С. 

Извадете внимателно тавите и ги оставете заедно, докато кремът се охлади добре за 1-2 часа.

Извадете формата от тавата с вода, забършете дъното ѝ, покрийте я със стреч фолио и я приберете в хладилник, за поне 4-5 часа, може и за цяла нощ. 
 
Обърнете в дълбока чиния и сервирайте охладен.
 


 

0 Comments