Тиквичките вече са налични почти целогодишно в магазините, но зимата са по-воднисти и не ги харесвам, но когато започнат да излизат по-хубави сезонни тиквички, дребни и вкусни винаги, зареждам по няколко в хладилника.  

Втора година това е любимия ми начин за приготвяне на тиквички. Бърз, лесен, здравословен и много вкусен. Тиквичките се приготвят на тиган, с много малко мазнина, но вкусът им е супер, леко пържен и хрупкав, а богатия млечен сос, допълнен с печени орехи издига тиквичките на друго ниво. 

Много семпло ястие, с което може да очаровате дори изискани гости. Може да го приготвите, като предястие, но вкъщи го правя, като основно и е идеално за топлите месеци от годината, защото се приготвя за по-малко от 30 минути, без много усилия.  

 

 Продукти
(за 4 порции)
 
8 бейби тиквички или 4 средни по размер (около 400-500г общо)
зехтин
 
За соса: 
250г цедено кисело мляко (или смес от заквасена сметана и кисело мляко)
сол
1-2 скилидки чесън
няколко стръка копър,
листенца пресен риган или мента
зехтин
шепа орехи 
1/2 ч.л. смлян лют пипер (или пушен пипер, по избор) 
люспи лют пипер (по желание)


 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете тиквичките. Ако са бейби тиквички ги срежете на две половинки. Ако са по-големи ги срежете на дълги ленти с дебелина около 1-1.5см. 
С върха на остро ножче направете леки разрези с дълбочина няколко милиметра, на кръст. Не е задължително, но така се сготвят по-добре и стават още по-вкусни. 
 
Сипете цеденото мляко в купа, добавете смачканите скилидки чесън, малко накъсан копър, сол и зехтин. 

 
Разпределете соса в 4 чинии и с помощта на опакото на лъжица го загладете по цялата повърхност на чинията.

В сух тиган запечете за 1-2 минути натрошените на едро орехи, на среден огън, като внимавате да не загорят. Прехвърлете ги в купичка и ги отделете настрана.
 
В същия тиган сипете малко зехтин на дъното, колкото да се намасли леко тигана и наредете резените тиквички. Леко притискайте с лопатка и ги гответе 2-3 минути от всяка страна, докато се запекат и получат хубав златист загар. 
 
Внимателно ги прехвърлете в чиниите. Продължете на порции, докато приготвите всички тиквички. Ако мазнината е попила в тиквичките, добавете още лъжица. 

Накрая добавете още лъжица зехтин и добавете лютия или пушен пипер, бързо разбъркайте и свалете от огъня за да не прегори. Сипете по няколко капки върху тиквичките и соса. 
👉Ако не обичате запържената мазнина или червен/лют пипер, може само леко да поръсите тиквичките с пресен зехтин накрая. 
 
Поръсете с печените орехи и малко листа копър и риган (може само с едната подправка). 

Сервирайте с чаша охладено бяло вино. 
 


 
 

0 Comments