Йерусалимския хумус е гладък, кремообразен и вкусен. Истинска наслада за сетивата. Преоткрих топлата вода, както се казва. 😁Докато преди 20-тина години хумусът беше доста екзотично ястие, сега вече често присъства на трапезите ни и е част от редовния асортимент на хранителните магазини. 

Сигурна съм, че повечето от вас редовно похапват хумус или си го приготвят. Въпреки, че скоро се оказа, че едни наши приятели не бяха опитвали. 
Вкъщи е много любим продукт и го приготвям от години, дори имам рецепта в блога си. 
Сама си приготвям и сусамовия тахан, който е безумно вкусен. Пробвала съм готов тахан от магазина, еми...домашния, които си приготвям е в пъти по-вкусен. 
 

 
Йерусалимския хумус се различава основно в начина на приготвяне, като има някои разлики в продуктите, които го правят по-рядък, кремообразен и много гладък. От известно време го приготвям по този начин, описан от Йотам Отоленги в книгата му "Йерусалим" и много ми хареса, затова реших да го споделя с вас. 
 
Опитайте и споделете дали ви харесва. 



Продукти:
(за 4 порции)
 
100 г сух нахут или 400г консерва сварен нахут, отцедено тегло 240г
1 ч. л. сода бикарбонат (ако ползвате сух нахут)
1/2 щипка смлян кимион
130 г сусамов тахан
2 скилидки чесън, смачкани за повече на вкус
2 с.л лимонов сок или повече на вкус
50г ледена вода или няколко кубчета лед
сол
 
Зехтин за поръсване отгоре
 

Начин на приготвяне:

Ако използвате сух нахут, накиснете го за една нощ в 2 литра вода с 1/2 ч.л. сода бикарбонат. На сутринта го отцедете добре, след което го сложете в средно голяма тенджера с капак, с 1/2 ч.л. сода бикарбонат и достатъчно вода, така, че да го покрие около 4-5 см.

Оставете да къкри на средно силен огън, като в началото препените утайката от повърхността. След това намалете котлона до средно слаб, покрийте с капак и оставете да къкри от някъде между 30 и 50 минути. 

След 20-ата минута го проверете как е и продължете да го дотвите, докато омекне напълно. Малко преди да го свалите от котлона посолете добре водата и добавете кимиона. 

С помощта на решетъчна лъжица разбъркайте нахута, като го разклатите леко във водата, позволявайки на ципите да се освободят и да изплуват на повърхността. Изхвърлете кожите, но не се притеснявайте много, ако не ги хванете всички и останат няколко. 

📌Ако използвате консервиран нахут, разпределете го между две кърпи и използвайте ръцете си, за да разтриете енергично кърпите една за друга за няколко минути. Не натискайте твърде силно нахута; не искате да ги смачкате. Повдигнете горната кърпа, за да видите как се справяте - от нежното триене трябва да се отделят обвивките на зърната нахут. Изхвърлете ги. И да остане някоя люспа, не се притеснявайте, важното е да отстраните повечето от тях.

Поставете консервирания и вече обелен нахут в тенджера с вода, колкото да го покрие, 1 чаена лъжичка сол и щипка кимион. Оставете да къкри за 15 минути, докато омекне.

Отцедете нахута добре, като запазите водата. Сложете топлия нахут в кухненски робот със сусамовия тахан, чесъна, лимоновия сок, ледената вода или няколко кубчета лед и щипка сол. 

Разбийте до гладкост, след което проверете хумуса си. Може да имате нужда от повече тахан, чесън, лимон и сол и много вероятно повече вода от нахут. Добавете по малко от всяко, колкото ви е необходимо. Не се притеснявайте да добавите повече тахан – всяка марка се различава и може да изисква да използвате повече. Разбийте хумуса, докато стане много гладък, поне няколко минути. Не се притеснявайте, че хумусът е твърде рядък, ще се сгъсти, като престои.

Изсипете готовия хумус в плитка купа, като направите кладенче в центъра. Полейте отгоре  обилна порция зехтин, след което персонализирайте своя хумус по ваше желание. 

Може да добавите сушени билки, сумак, препечени ядки, сушени люспи лют пипер, но това са само предложения. След като получите правилната основа, хумусът няма граници.

📌Ако няма да го сервирате веднага, го съхранявайте в затворен съд в хладилника до 2 дни.


 Източник: Jerusalem - Yotam Ottolenghi § Sami Tamimi


0 Comments