Ако си мислите, че французите приключват с празничните трапези след Коледа и Нова година, грешите. С настъпването на януари идва националната мания по Galette des rois – „кралски галет“. Тази година от края на декември до края на януари в ИГ толкова кралски галета видях, че ми се зави свят. 

Моят обаче, докато се натутам да го приготвя, стана април месец, 😁 (ми така де, кое по-напред). И веднага да ви кажа, грехота е този разкошен десерт да се консумира само по празниците! Толкова е вкусен, че е подходящ по всяко време на годината. 



Ако сте били във Франция, вероятно сте забелязали тази страхотно изглеждаща торта, обикновено покрита със златна хартиена корона в местните пекарни или сладкарници още от средата на декември. Това е многослойна торта от бутер тесто със сладък пълнеж от бадемов крем, която е най-вкусна още топла, направо от фурната.

Но удоволствието от похапването на кралската торта, не се дължи само на вкуса ѝ,  а и на очакването дали ще бъдете късметлията, който ще открие "кралят" (la fève), малката пластмасова фигурка, скрита в крема. 

Ако имате късмета да ви се падне, ще бъдете „крал за един ден“ и ще заемете мястото си в 700-годишна френска традиция.😁 Забавна традиция, нали?



Французите сервират Galette des rois от 14-ти век. Традиционно се поднася на 6 януари – 12-ия ден от Коледа – за да отпразнуват Богоявление, религиозен празник в памет на пристигането на Тримата царе в яслите, където е роден Исус. 

Човекът, който открие 'кралят' в парчето си, се обявява за крал или кралица и получава правото да носи златна хартиена корона за един ден. 



Днес сладкарите в цяла Франция правят свои собствени версии на традиционната торта. И тортата се консумира целогодишно. Някои от най-добрите и креативни кралски торти може да опитате в Париж. 

А дотогава защо не опитате да направите своя собствена? По-лесно е да се направи, отколкото изглежда и отнема само около час, за да се приготви .... но вашите гости не трябва да знаят това!

 
 
Продукти: 
(за 8 порции)

За бутер тестото:*
250г брашно
115г вода
10г бял винен оцет
5г сол
30г меко масло 
150г краве масло, от хладилника (за ламиниране на тестото)
 
За бадемовия крем: 
1 яйце М
50г краве масло
50г кристална захар
50г бадемово брашно (смлени бадеми)
10г бяло брашно 
 
За глазиране:
1 жълтък за намазване
 
50г вода
50г захар 

* По желание може да ползвате две ролки готово бутер тесто, но не е трудно да си направите домашно с истинско масло. 

 
Начин на приготвяне: 
 
Започнете с приготвянето на бутер тестото. В купата на миксера сипете брашното, водата, оцета, солта и мекото краве масло (предварително леко затоплено или оставено на стайна температура за 30-60 минути). 
Омесете ги за кратко, докато се получи хомогенна топка тесто. Не е нужно и желателно да ги месите дълго време, защото не трябва да се образува глутенова мрежа. 
 
Оформете с точилка тестото на правоъгълник с дебелина 1см. Увийте го в стреч фолио и го приберете в хладилник за 2 часа. 
💡Почивката в хладилник ще направи тестото по лесно за работа.  

Сложете парчето студено масло между два листа хартия за печене. Не е нужно да са големи листи, достатъчно е да са с размери 20х20см, например. 
Леко притиснете парчето масло с точилка на няколко места, за да омекне леко и да стане пластично. След това го доразточете на правоъгълник, с дебелина 5мм. Приберете го обратно в хладилника за 15 минути, да се стегне.
📌Важно е размерът на маслото да е 1/2 от размера на тестото. 
📌Също така е важно двете теста да са с еднаква температура и да са достатъчно студени, за да може да се работи по-лесно с тях. 

Извадете охладеното тесто от хладилника. В средата му разположете парчето масло. Завийте двата края на тестото към средата, така, че да се допрат един към друг и да покрият добре маслото. 
Набрашнете леко тестото от двете страни и го смачкайте на няколко места с точилка. След това го разточете на дълъг правоъгълник. 
Направете две сгъвания на тестото. Мислено разделете тестото на три равни части. Първо единия край към средата, след това другия край го завийте върху първия, така, че да го покрие напълно. Това се нарича просто тройно сгъване. За тази рецепта ще направим три тройни сгъвания. 
 
📌По желание може да направите едно тройно, едно четворно и пак едно тройно. Инструкции ще намерите малко по-надолу в два линка, които съм дала.

Завъртете тестото на 90 градуса. Набрашнете го леко от двете страни и пак повторете горната операция. Мислено разделете тестото на три равни части. Първо единия край към средата, след това другия край го завийте върху първия, така, че да го покрие напълно.
 
📌Ако тестото ви се е стоплило, го завийте в стреч фолио и го приберете в хладилника или фризера за 15-30 минути. Ако все още е доста студено и в стаята, където го ламинирате студено може да продължите с още едно сгъване.  

Завъртете тестото на 90 градуса. Набрашнете го леко от двете страни и пак повторете отново горната операция. Мислено разделете тестото на три равни части. Първо единия край към средата, след това другия край го завийте върху първия, така, че да го покрие напълно.
 
💡Подробно със снимки начините за ламиниране на бутер тесто може да разгледате тук и тук
 
Готовото бутер тесто приберете в хладилник за поне 2-3 часа, преди да го използвате. Трябва да е много студено преди да го разточите окончателно според начина на ползване. Друг вариант е да го опаковате добре в стреч фолио и в найлон плик, след което да го замразите и да го ползвате в рамките на 3 месеца. 
 
Приготвяне на сладкиша. 
 
 
Извадете готовото бутер тесто и го разточете на лист с дебелина 3мм. Прехвърлете част от тестото на хартия за печене. Може под хартията да си подложите пластмасова подложка за хранене или тънка пластмасова дъска с по-голям размер. Това ще помогне да прехвърлите лесно сладкиша в тавата за печене след това.
Изрежете кръг с диаметър 26см. От останалото тесто изрежете още един кръг с диаметър 26см. 
 
📌Остатъците от тестото може да използвате за да направите сълзици или да поръсите със захар и да изпечете, като сладки. 
 
Пригответе крема. Предварително загрейте леко маслото, без да се разтапя напълно, само колкото да омекне и стане кремообразно, като помада. Добавете към него захарта и разбъркайте енергично с метална бъркалка. Добавете яйцето, разбъркайте и прибавете смлените бадеми и брашното. Разбъркайте всичко добре, докато се получи гъст и хомогенен крем. 
 
 
Разпределете го върху единия диск тесто, който е на хартията за печене. Може да го изсипете директно и с шпатула да го разточите равномерно по цялата повърхност на сладкиша, като оставите борд по 2см от всички страни или да го сложите в пош и с негова помощ да го шприцовате спираловидно върху тестото. 
 


Отгоре покрийте с другия лист тесто, като внимателно го прехвърлите. Притиснете силно краищата, като си помогнете с нещо тежко или с по-малък кръг, например. 
 


Разбийте жълтъка с няколко капки вода или мляко. С помощта на четка намажете цялата повърхност на сладкиша и го приберете в хладилника за час да стегне добре. 

След това го извадете и направете в средата му една малка дупка, откъдето да излиза парата от крема. С помощта на остър нож направете леко извити разрези от средата към края на тестото. Разрезите може да са прави, леко извити, както ви е удобно, но е важно да не прорязват цялото тесто, а само половината от него в дълбочина. 
 
Загрейте фурната на 190С. 

Намажете го още веднъж отгоре с жълтъка, внимателно и равномерно. 
 

 
Изпечете сладкиша за 40-45 минути, до тъмно златисто. 
 
Докато се пече сладкиша, си пригответе захарен сироп от 50г захар и 50г вода. С него намажете горещия сладкиш, за да запази блясъка си и да остане хрупкав. Не е нужно да използвате цялото количество.  
 


 

0 Comments