Миналото лято в Истрия, Хърватия опитах тази вкусна супа. Температурата беше 40 С и тази студена, и свежа супа беше чудесно изживяване. 
 
Вече съм правила крем супа от тиквички и знам колко е кадифена и копринена на вкус. В тази обаче бяха добавили препечени тиквени семки, които ѝ придаваха текстура и аромат на печени ядки. Лимоновата кора и копъра повдигаха вкуса и я освежаваха чудесно. 


Затова още като се прибрахме се разрових за рецепти. В някои добавяха картофи за плътност, в други брашно. Досега не бях правила крем супа с брашно, затова реших да пробвам. Използвах микс от моята крем супа и рецептите, които разгледах, като успях максимално да се доближа до тази, която ядох в Хърватия. 
За овкусяване ползвах зеленчуков бульон, но и с пилешки ще се получи добре.

За да запазите яркия зелен цвят на супата е важно да не пресготвяте тиквичките. Те са нежни и бързо се сваряват, така, че 10-тина минути са напълно достатъчни за варенето им. По желание може да добавите малко зелен грах, който ще даде плътност и зелен цвят на супата. 
 
Ако нямате пасатор, може да пасирате супата на порции в блендера, само внимавайте да не препълвате чашата, за да не се изгорите с гореща супа. 
 
Сервирайте с малко студена заквасена сметана 12% или цедено кисело мляко за повече свежест. И последно да ви споделя, че тази супа е еднакво вкусна, както студена, така и топла, което я прави подходяща както за горещите летни дни, така и за прохладна пролет или есен.
 


Продукти:
(за 4 порции)

2 големи тиквички около 600г (по възможност използвайте от тъмно зелените, за по-наситен цвят на супата)
40-50мл зехтин или олио
100г сурови тиквени семки
4-5 стръка зелен лук (ако нямате, сложете 1 глава стар лук)
2 с.л. брашно
1 връзка пресен копър
1 л зеленчуков или пилешки бульон
кората на 1/2 лимон + сока на 1/2 лимон
Сол и смлян черен пипер
100г заквасена сметана 12-20%, за сервиране 
 


Начин на приготвяне:

В малък тиган с незалепващо дъно изсипете тиквените семки. Запечете ги на среден огън за няколко минути(3-5минути), като често ги бъркате за да не изгорят.
Прехвърлете ги в чиния.

В дълбока тенджера сипете олиото или зехтина, добавете нарязания лук и 1 чаена лъжичка сол. Гответе на среден огън, като разбърквате от време на време, докато омекне, без да покафенява за 3-5 минути. 
 
 
Добавете брашното, разбъркайте, докато леко се позапържи. Добавете тиквичките, едрото нарязания копър, заедно с дръжките (отделете няколко стръка за накрая), разбъркайте. 

Прибавете бульона и 2/3 от препечените тиквени семки. Оставете да заври на средно висок огън, след това намалете на среден огън и гответе с капак, докато тиквичките станат полупрозрачни, за 8-10 минути.


 
Свалете съда от котлона и охладете за 5 минути. С помощта на пасатор пюрирайте супата до гладкост. 


 
Върнете супата на котлона, загрейте я и добавете лимонената кора, сол, пипер на вкус и малко пресен копър. Гответе 1-2 минути. 

Разпределете супата в купи, сипете няколко лъжици заквасена сметана във всяка порция и поръсете с отделените тиквени семки. Сервирайте с по няколко капки лимонов сок. 

0 Comments