Богато и вкусно традиционно ястие от сърцето на италианските Доломити и по специално от района на Белуно, познат със световноизвестни ски курорти, като Кортина Д'ампрезо. 
С наситен вкус и дълбок аромат на гъби и сочно пиле, това ястие няма да ви остави безразлични! Още повече, че се приготвя много лесно и може да го сервирате дори на гурме гости. 
 

Пиле Белуно, както голяма част от ястията се ражда, като евтино селско ястие, което включва пиле, гъби и полента. Предавана от поколение на поколение, тази рецепта е високо ценена. Вкусът му се състои от няколко типични местни съставки. Пилето се задушава заедно с бекона и гъбите. Накрая се поднася върху канапе от мека полента, домашно приготвена от вас!

 

Да, много хора не обичат качамак или полента, както е известен в Италия. Семпла гарнитура от царевично брашно, която сама по себе си няма вкус и ако не се приготви правилно, наистина може да е причина да бъде недолюбвана. Но, ако ѝ добавите малко вкус и аромат, може да се превърне в прекрасна, евтина и много питателна гарнитура, дори самостоятелно ястие. 

Следвайте рецептата и няма да сбъркате. 



Продукти:
(за 6 порции)
 
1 цяло пиле (около 1,3 кг) или 3-4 цели бутчета
200 г гъби печурки (или микс от горски гъби, пресни или замразени)
няколко гъби манатарки (пресни или замразени)
няколко парчета сушени гъби 
1 литър вода за сушените гъби
50г краве масло
50г бекон
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
150г сухо бяло вино
сол
черен пипер
зехтин
 
За полентата:
300 г царевично брашно
40г краве масло
1 ч.л. сол (или на вкус)
около 500мл вода + 850мл от водата на гъбите.  

 

Начин на приготвяне:


Накиснете сушените гъби в горещата вода. Захлюпете ги с капак и ги оставете за 30 минути, да си пуснат аромата. 

Почистете пресните гъби и ги нарежете на филийки. Ако ползвате замразени гъби, ги извадете 5 минути преди да ги поставите в ястието, колкото да се отпуснат. 

Измийте пилето и го разделете на 8 части. Ако ползвате цели бутчета, ги срежете на две части. Овкусете парчетата със сол и пипер.

Запържете парчетата пиле с масло за 6-7 минути в дълбок тиган или тенджера, да се запечатат до златисто от всички страни. 

Извадете месото от тенджерата, прехвърлете парчетата в чиния. 

Изсипете нарязания лук, скилидките чесън и парчетата бекон в същата мазнина за няколко минути. Прибавете гъбите, пресни (замразени) и сушените рехидратирани, без бульона. Гответе още 2-3 минути на по-силен огън. 

Добавете 1 с.л. нарязан магданоз, върнете обратно пилето, полейте ястието с бялото вино и оставете да се изпари за 3-4 минути. Прибавете 1 черпак от бульона на сушените гъби и захлюпете тенджерата. 

Намалете огъня и гответе за около 40-60 минути, като 1-2 пъти може да обърнете месото в тенждерата. Проверете дали месото е добре задушено.

Изключете котлона и подправете ястието с 2 супени лъжици наситнен магданоз.

Малко преди да свалите ястието от котлона, пригответе полентата.

Изсипете царевичното брашно за полентата(качамака) в голяма касерола или тенджера(2-3л), добавете водата от гъбите и вода, до около 1.3 литра течност общо. Прибавете 1 ч.л. сол и разбъркайте с бъркалка. 

Гответе полентата за около 30-40 минути, на бавен огън, като разбърквате от време на време. Накрая сложете бучка с масло, около 40г и разбъркайте.
📌Ако ползвате инстантна полента, са ѝ нужни около 8-10 минути, за да е готова. 

Разпределете полентата в чинии за сервиране. Подредете парчетата пиле върху полентата, залейте със соса и сервирайте веднага.


Източник: La Cucina Italiana 03.2021

0 Comments