Лешников пралин (или бадемов пралин) е крем на базата на карамелизирани лешници и/или бадеми, който широко се използва в сладкарството, в приготвянето на много десерти, торти и сладолед.
Разкошен на вкус и аромат крем, които може да намажете на бисквита или на филия и да му се насладите. 



Пралин може да се приготви с лешници или бадеми, най-често със смес от двете ядки към които се добавя разтопен карамел. След блендиране на двете се получава най-вкусния и пристастряващ крем, които някога сте опитвали.
 
Лешниковия пралин не е лешников тахан или паста. Не ги бъркайте. Второто е само смлени ядки докато се получи хомогенна паста, която е силно ароматна, но няма никаква сладост.

Днес ще ви покажа три метода за приготвяне на лешников пралин с еднакъв краен резултат. Пригответе си тази прекрасна ядково-карамелена паста у дома, само за 30 минути.


Продукти: 
(за около 250г)
 
80г лешници*
80г бланширани бадеми*
120г захар 
 
*вместо ядки лешници и бадеми, може да ползвате готови тахани от лешници или бадеми. Ползвала съм такива на Белун, Ройс и Bett'r, но има и много други опции на пазара.


Начин на приготвяне: 
 
Първите два метода за приготвяне на пралин са с цели белени ядки. Разликата между двата метода е, че при единия ядките се изсипват на котлона в карамела, а при другия се смесват отделно в блендера.
 
За целта ви трябват сурови или печени ядки. 
Ако имате сурови, небелени бадеми, ги бланширайте предварително. 
 
Бадемите се бланшират много лесно, като се поставят за няколко секунди във вряща вода, след което се отцеждат и се оставят върху домакинска хартия леко да се охладят. Обелват се и се оставят да изстинат и изсъхнат добре, преди да се ползват.   

Лешници, може да ползвате сурови или печени, без сол. Много харесвам печените и белени лешници на Лидл, чудесни са на вкус и идеални за рецептата.
  
Ако лешниците и/или бадемите са ви сурови, загрейте фурната на 150С, постелете плитка тава със силиконова подложка или хартия за печене. Разстелете ги и ги запечете за 10-15 минути. 

Охладете ги. 
 
Сложете голяма стъклена/мраморна или дървена дъска върху кухненския плот. Отгоре постелете силиконова подложка, от плътните, не от перфорираните, за сладки. 😀 

Изсипете захарта в касерола. Загрейте я на средно силен огън, докато се разтопи и се карамелизира. Внимавайте да не я прегорите, следете за цвета на карамела. Като стане златист и започне леко да мирише на карамел, е готов. Ако имате кухненски термометър, температурата е между 165-175С. 

Изсипете я бързо върху силиконовата постелка, като оберете енергично всичко от касеролата със силиконова бъркалка. Трябва да се получи на тънък или сравнително тънък слой. 
Оставете за 30-тина минути да изстине. 
 

 
След това го натрошете на парчета и го прехвърлете в блендер/чопър. Добавете ядките и блендирайте за няколко минути, докато получите кремообразна смес.  
 


При втория метод, изсипете печените и охладени ядки при карамела на котлона. Разбъркайте и изсипете цялата смес върху силиконовата подложка (килимче). След като сместа се охлади, я блендирайте до получаването на паста.

За третия метод, се използва готови 100% тахани от бадеми и лешници, в същите количества, като суровите ядки, дадени по-горе в рецептата. Този метод е удобен, ако имате готови таханови пасти вкъщи, или поне от единия вид. Спестява ви малко време на печене и бланширане на ядките. 
Вкъщи винаги имам под ръка лешников и бадемов тахан, защото ги ползвам в приготвянето на различни кремове, мусове, сладолед. От такъв тахан, съчетан с разтопен млечен или тъмен кувертюр се получава уникален течен шоколад, тип джандуя. 😋
 
За целта пригответе карамела, както е описано малко по-горе. Охладения и натрошен карамел го сипете в блендера и завъртете за минута, да се натроши на ситно. След това добавете равни количества от двата тахана, леко разбъркайте с лъжица и блендирайте за още 1-2 минути, докато се получи кремообразна смес. 

Това е. Прехвърлете го в бурканче с херметично затваряне. Вашият пралин е готов да го използвате за всякакви десерти или да си го намажете на филия. 😋
 
📌Може да го съхраните за около месец в хладилник.



0 Comments