Дамски целувки или бачи ди дама (Baci di dama), както са по-известни в България са сладкарски специалитет от област Пиемонт. 

Малки, ронливи и вкусни сладки, съставени от две топчета, приготвени с масло и ядково брашно, които след като се изпекат, се съединяват по две със слой разтопен черен шоколад, като две устни, сключени в много сладка целувка.

Произходът на бачи ди дама (baci di dama) датира от средата на деветнадесети век, въпреки че истинският произход на рецептата не е сигурен. 
Според някои източници произлизат от град Тортона в оласт Пиемонт, според други са измислени от готвача на Савойския двор. 
Според легендата, една вечер Виторио Емануеле II поискал от главния готвач нещо сладко, различно от обичайното и тъй като в килера по това време имало само бадеми, кайсиеви ядки, лешници, захар и масло, сладкарят измислил тези бисквити за негово Величество.
 


Днес реших да направя класически бачи ди дама, но мъжът ми каза, че искал шоколадови, вместо традиционните. Няма проблем, шоколадови ще са. Смесих сухите съставки в купата, обаче се оказа, че почти нямам какао. 😀
Помислих малко и ми хрумна да добавя малко прясно смляно кафе. Ароматът, който се разнесе из цялата къща беше уникален. Накрая добавих и малко кафеен ликьор Тиа Мария. 
Едвам изчаках да ги изпека, да изстинат и да ги слепя. 
 
Така се получаха най-ароматните и вкусни шоколадови дамски целувки, с наситен аромат на кафе, шоколад и ванилия. Истинска наслада за сетивата. 😍
Разбира се, вие може да ги направите само с какао, а вместо ликьора да добавите ванилия или малко ром. 
Ако пък искате да си направите класически дамски целувки, заменете количеството какао в рецептата с брашно.  
 
💡Една идея.. направете 1 доза бяло тесто и 1 шоколадово, след изпичане ги слепете и ще имате много оригинални двуцветни целувки. 
 


И няколко съвета, за перфектни дамски целувки: 
 
👉Вместо лешниково (бадемово) брашно можете да използвате цели лешници (бадеми) и сами да ги смелите на брашно. Важното е да са много студени (дръжте ги за малко във фризера) и ги смелете с част от захарта по рецептата - така няма опастност да прегреят и да се превърнат на паста.

👉За да гарантирате, че сладките няма да загубят формата си по време на готвене, трябва да ги изпечете на умерена температура (не повече от 160° C, дори с вентилатор). Може да ги изпечете и предварително замразени, като леко удължите времето за печене.

👉Ако желаете, може да замените разтопения шоколад с крем от шамфъстък, лешников крем, бял, карамелов кувертюр или нутела. По същия начин може да замените лешниковото брашно с брашно от бадеми или шамфъстък.

👉Ако предпочитате, може да направите мини целувки (около 6-7 грама) в сравнение с 10 грама на топка. В този случай съкратете времето за готвене с 1-2 минути.

👉Може да приготвите сладките на няколко етапа, когато не разполагате с достатъчно време. Да омесите тестото и да го съхраните в хладилник, до 2-3 дни или във фризер за месец; Да ги оформите на топчета и да ги замразите, след което да ги изпечете в удобно за вас време. И накрая, може да ги съхраните изпечени, но неслепени за по-дълго време, в добре затворена кутия или буркан, а в последния момент да ги слепите с крем.

 
Продукти: 
(За около 25-30 броя)

100г бяло брашно тип 500
100г смлени лешници (или смлени бадеми/брашно от бадеми)
20г какао на прах
100г нерафинирана тъмна кафява захар Демерара/ Панела (или обикновена бяла кристална захар)
5-6г смляно кафе (не нес кафе, а обикновено)
100г студено краве масло  
1 жълтък (от яйце М)
1 с.л. ликьор Тиа Мария (кафеен ликьор с ванилия) или 1ч.л. ванилов екстракт

За слепване: 
100г шоколадов кувертюр, течен шоколад или крем джандуя с лешници


Начин на приготвяне: 

В купа сипете бялото брашно, ядкото брашно, захарта, какаото и кафето. Разбъркайте добре всички съставки. 

Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и започнете да бъркате с ръка, като размачквате с пръсти, за да се получат мазни хомогенни трохи. 
Вместо на ръка, може да ползвате планетарен миксер, като ползвате плоската бъркалка. 

Добавете жълтъка и ароматите, като доомесите тестото, така, че да се получи хомогенна топка. 
 


Прехвърлете тестото върху стреч фолио или лист хартия за печене, завийте го и го приберете в хладилника да стегне за час. 

След като стегне, го извадете и разделете на малки еднакви части с тегло 8-10г. Това е най-тегавата част (не отнема повече от 10-15 минути, все пак), но пък ще получите еднакви целувки за слепване. 
💡Може да го разточите на руло и да го нарежете на равни по големина парчета, ако ви е по-лесно.
 


Оформете малки топчета, наредете ги в тава, като оставите място между всяка топка. 

Сложете ги отново в хладилника за 30 минути, а през това време включете фурната да загрее на 160С, без вентилатор. 

Изпечете ги за около 13-16 минути. Трябва почти да не са променили цвета си, просто повърхността им ще е изсъхнала. Не ги препичайте много, защото след като изстинат ще станат много твърди. Следете фурната, докато се пекат. 

 
Извадете ги от фурната и изчакайте малко да се охладят, след което ги прехвърлете на решетка, до пълното им изстиване. 

След като изстинат, разтопете шоколадът на водна баня.  
Моите ги намазах с нутела, така ме помолиха. 😁 Леко го затоплих в МВ за 10-20секунди, колкото да се отпусне.
 

 
 С помощта на лъжичка сложете малко от шоколада върху едната бисквитка. Количеството е около 1 пълна к.л, но може и малко повече, ако искате да се усеща. Слепете с друга. 
 


Наредете ги в тава и ги оставете да стегне шоколадът. 

Съхранявайте в добре затворен съд, до две седмици или докато свършат. 😁
 



0 Comments