Няма нищо по-хубаво от прясно изпечен домашен хляб, нали? А тези виенски кифли ухаят толкова прекрасно. 😍 
Отвън са хрупкави, а отвътре мекички, като ги отчупеш имат нужда само малко краве масло и нищо повече. 
 
 
 
Виенските кифли са класическа австрийска закуска и се предлагат в различни варианти. Тестото им се доближава до това на бриошите, а формата им задължително трябва да е, като полумесец.
 
Традиционно се консумират с масло и конфитюр. Прекрасни са за закуска, с чаша мляко, разрязани и напълнени с каквото обичате, от солено до сладко. Всичко им ходи, а дори без нищо са многооооо вкусни! 
 


Най-трудната стъпка е да ги навиете на руло, но това не трябва да ви спира. След втория, вече ще ги правите съвършени, а дори да не са, след няколко тави, ще се научите да ги навивате, като истински австрийски майстор пекар. 😁
 


Тестото е еластично и много лесно за работа. Колкото по на тънко ги навиете, толкова по-пухкави ще станат кифлите. 

Ако ги съхраните в хартиен плик и найлонова торба отгоре, ще имате пресни кифли поне за три дни, ако оцелеят толкова много.  
 


Продукти:
(за 9 броя) 
 
500г бяло брашно тип 500*
170г прясно мляко 
1 яйце М (50г)
30г кисело мляко (1с.л.)
5г суха мая (15г прясна мая)
50г захар
10г сол
70г краве масло

За отгоре: 
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко (или вода)
маково семе
 
* Ако ползвате по-силно брашно, което ще рече, че в състава му има повече от 11% протеин, може да се наложи да добавите 20-30г допълнително прясно мляко към тестото. Или добавете белтъкът, които ще ви остане свободен от отделения за намазване жълтък.
 


Начин на приготвяне: 
 
Разтопете леко маслото и го оставете настрана да се охлади добре.
 
Натрошете прясната мая в половината топло мляко (не горещо!), добавете 3 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Разбъркайте добре, за да няма бучки. Трябва да получите гъста маса като крем. Оставете настрана за няколко минути, докато започне да действа.
📌Ако ползвате суха мая, тази стъпка я пропускате и сипвате продуктите директно в брашното.

Изсипете брашното в купата на миксера. 

В друга купа разбийте леко яйцето, заедно с млеката. Изсипете сместа при брашното, заедно със солта. Добавете набъбналата мая. 
Започнете да месите тестото на ниска скорост за около 7-8 минути, докато се оформи на топка. 
 
Важна бележка! Ако месите с миксер и видите, че тестото не успява да се събере на топка, добавете още 2 с.л. прясно мляко и 1/2 от кравето масло. След като тестото се оформи на топка, продължете да месите още поне 6-8 минути, след което добавете останалото масло. 

Добавете разтопеното и охладено масло. Продължете да месите за още няколко минути, докато тестото стане гладко и еластично. 
 
Оформете го на топка и го сложете в купата на миксера или в друга чиста купа. Покрийте го с найлон и го оставете да втаса за поне 1 час, докато удвои обема си. 
 
При мен му беше необходимо около час и половина. 
 


Изсипете втасалото тесто на плота. 
 
Разделете го на 9 равни части (приблизително х 95-100 г всяка). Оформете ги на топки и ги покрийте с кърпа за 10-15 минути, да се отпусне глутена. 
 


След това разточете всяка част от тестото на дълга овална и продълговата лента. 
 
 
 
Разточвайте само в една посока. 
 

 
Прегънете далечния към вас край на около 1 см разстояние. 
 

 
След това с дясната ръка навивайте тестото, докато с лявата хващате тестото и го издърпвате леко, за да се разтегне още повече. 
Колкото повече разточвате тестото, толкова по-пухкави ще бъдат кифличките. След като ги навиете докрай леко завийте крайчетата, да се оформят, като кроасан. 
 

 
По същия начин процедирате и с останалите части от тестото. Не е трудно, но отначало е възможно да не ви се получат хубави кифли, не се притеснявайте, като направите няколко тави с кифли, ще се научите. 😁 И моите не са перфектни, но пък са толкова вкусни, че съвършенната им визия, не е от голямо значение. 

Тук, може да видите видео, как се оформят кифличките. ЛИНК
 


Готовите кифли наредете в една или две тави, покрите с хартия за печене. Оставете място между тях, защото докато втасат и се пекат, ще се надуят. 
 
Покрийте ги с кърпа и оставете за 40-50 минути да втасат, докато удвоят обема си. Времето за финалното втасване зависи изцяло от температурата в стаята ви. 

Загрейте фурната на 180 градуса.
 

 
Разбийте жълтъка с млякото и намажете с него кифлите, непосредствено преди печене. След това ги поръсете обилно с маково семе.
 


Изпечете ги на два пъти (ако са в 2 тави) за около 15-20 минути, докато се зачервят.



 

4 Comments

Анета said…
Здравейте, истински виенски кифлички! Обаче ми се наложи да добавя 14 с.л.прясно мляко на 500 г брашно, за да стане топка. Меся с планетарен миксер. Дали аз греша нещо или 170 г мляко малко?
Maria said…
Здравейте, Анета! Много е странно, това, което споделяте. Правя тези кифли вече няколко пъти последните месец-два и не ми се е налагало да добавям още мляко. И аз меся с планетарен миксер.
Към млякото добавяте яйцето и киселото мляко, нали? Наистина отначало тестото е доста стегнато и твърдо, но определено се оформя на топка. Това количество течности са около 50% хидратация. След добавянето на маслото, тестото се оформя, като достатъчно меко и еластично. След като добавихте толкова мляко, после след като добавихте маслото не стана ли много меко?

Единственото, което ми хрумва е да сте ползвали много силно брашно, с висок % протеини, което да се нуждае от допълнително течност. Ще ми бъде да споделите какво брашно ползвахте и спазихте ли всичко написано по рецептата?

Мога да ви предложа, следващия път, добавете половината меко масло в първата част на тестото, при яйцето и млякото, да видите дали тогава ще се оформи на топка?
Ще очаквам повече подробности, за да разбера какво се е случило. Благодаря предварително!

Поздрави!
Анета said…
Здравейте, благодаря за отговора. Явно е от брашното. Първия път ползвах брашно за пица на София мел. Тогава реших, че не съм измерила правилно млякото и добавях до оформяне на топка. Сега брашното беше за пица. Измерих внимателно млякото, но пак не стана на топка и добавях лъжица по лъжица, докато реших, че е добре. Иначе спазвам описаната технология. Важното е, че вкусът е на виенска кифла от едно време :)
Следващия път ще пробвам с брашно с по-нисък процент протеин.
Използвам случая да благодаря за всички рецепти от блога и специално за белгийските бисквити!
Maria said…
Здравейте, Анита! Благодаря за чудесните отзиви и доверието. Брашната за пица не са от най-силните, но все пак има различни марки и производители.
Добре е, че добавяте по-малко мляко, опитайте да добавите мекото почти течно масло, следващия път, както ви написах по-горе. Интересно ми е дали така ще се получи, или пак се наложи повече мляко. Ако допълнителното количество мляко, което добавяте е 2-3 с.л. е ок, но 14 лъжици са към 140г, което си е доста. Хидратацията в този случай става над 70%, т.е би трябвало тестото да е доста рядко. Млякото нали и него го мерите на кантар или в мерителна каничка?
Ще чакам отзив, следващия път, като решите да опитате кифличките.
Хубава вечер!