Елха от профитроли е перфектното предястие за всяка празнична трапеза. Вкусно и лесно за приготвяне с възможност да импровизирате с плънката на профитеролите по ваш вкус. 
 
Идеята ми хрумна покрай един сладкарски курс, който посещавам и тоновете профитероли, които направих вкъщи. Отначало си мислех да направя сладка елха, нещо като кроменбуш, но без карамел. Обаче след толкова сладки профитероли тия дни, ми се прияде нещо солено. 😁
 
Така се роди идеята за соления краклен в зелено, който след изпичане не е много зелен, но пък е уникално вкусен и заедно със соления крем за пълнеж се получи чудесен аперитив, че дори лека вечеря за двама. 😁
Снимките не са уау, за да видите елхата в целия ѝ блясък, но просто вече бях толкова изморена, че даже се чудя как изобщо имах желание да я снимам. 😂 В най-скоро време ще ги оправя. 
 


Моята елха е идеална за четирима. Ако ви трябва по-голяма за да изхраните цялото домочадие, направете двойна доза. Важно е само профитеролите да са малки, за по една хапка, иначе рискувате гостите ви да се нахранят само с предястието. 😂
 


Предполагам, че повечето от вас са приготвяли еклери и профитероли или знаят как се приготвя парено тесто. Днес ще ви покажа нов вариант, който е много лесен и няма как да сбъркате с него. Разбира се, може да ги приготвите и по класическия начин, по-долу ще ви напиша и него. 

Удобното на рецептата е, че може да приготвите профитеролите предварително и да ги съхранявате сурови във фризера, до последния момент. Така ще имате прясно приготвено предястие, без много усилия на момента.
 



Продукти: 
(за малка елха с диаметър 15-18см)

За пареното тесто:
60г вода
65г прясно мляко 
55г краве масло 
70г брашно 
2 яйца (100-110г) 
 
За соления краклен: 
50г брашно от шамфъстък (или цели ядки, които да смелите)
50г настъган пармезан
50г бяло брашно 
40г краве масло  
1 с.л. провансалски билки

За млечния крем: 
150г рикота 
200г крем сирене 
50г настъган пармезан
няколко стръка магданоз и копър, много ситно нарязани
сол
черен пипер
 
За украса: 
няколко маслини без костилки
1-2 стръка пресен розмарин
няколко мини чери домати 

 
Начин на приготвяне:  
 
📌От това количество парено тесто излизат около 25-30 броя малки профитероли.  

Пригответе соления краклен. Смелете ядките шамфъстък в блендер или използвайте готови смлени. Изсипете ги в купа. Добавете настъргания пармезан, брашното, подправките и маслото, нарязано на кубчета. Смесете всичко, докато получите гладко и хомогенно тесто. 
 

 
📌Ако искате да постигнете по-наситен зелен цвят, може да използвате няколко капки зелена хранителна боя или да използвате белени ядки шамфъстък.  


Сложете го на лист хартия за печене. Покрийте го с друг лист и го разточете на много тънко, около 1мм дебелина. 
Сложете го върху тънка дъска и го приберете във фризера, докато стане нужда да го ползвате. 

Пригответе пареното тесто. 
Пригответе си брашното, пресейте го в купа. 
 

 
Счупете яйцата и леко ги разбъркайте с вилица или бъркалка. 


В касерола сипете маслото нарязано на кубчета, млякото и водата. Загрейте на котлона, докато кипне и веднага го свалете, за да не се изпарява течността. 
 


Изсипете цялото количество брашно и разбъркайте с дървена лопата. Бъркайте енергично, докато брашното поеме цялото количество течност. 
 


Върнете касеролата на тигана и бъркайте енергично, за минута, докато брашното съвсем леко залепне по дъното и се отлепи от стените на съда. 
 
 
Свалете от котлона и бъркайте 1-2 минути, за да се поохлади. 

Тук имате две опции. Едната е да добавите яйцата на ръка, като бъркате енергично с бъркалка, докато тестото поеме яйцата, които добавяте на части, не наведнъж. 
 


Втората е, да изсипете брашняната смес в купата на планетарен миксер и с плоската бъркалка да бъркате, и да добавяте постепенно яйцата. Всеки следващ прием е, след като тестото поеме добре първата порция яйца. 

Крайното тесто не трябва да е много течно, не и много гъсто. Нещо, като хубав сладкарски крем на гъстота. 
 


Изсипете сместа в пош. Заедно с поша може да я съхраните в хладилник за ден-два, ако се налага. 
 


Ако не, вземете силиконова форма с полусфери с диаметър 2-3см. Напълнете ги с пареното тесто. 
Сложете я върху тънка дъска и я приберете във фризера. 
 
Загрейте фурната на 180С.  


След като стане време за печене, извадете формата от фризера и обърнете малките полусфери върху тава постлана със силиконово перфорирано килимче за печене или с хартия за печене (въпреки, че повечето сладкари не препоръчват да се ползва хартия за печене, в домашни условия е удобно и практично). 
 


Оставете достатъчно разстояние между всеки профитерол. 
 


Извадете соления краклен от фризера.
 

 
Махнете горния лист хартия и с помощта на метален ринг с диаметър 3см, изрежете кръгчета, колкото са броя на профитеролите. 
 

 
Поставете по едно кръгче върху всеки профитерол. 
 


 
 
Изпечете ги във фурната, без вентилатор, за около 30-35 минути. Не отваряйте вратата на фурната, по време на печене. 

След като се изпекат, изключете фурната, отворете леко вратата, подпрете я с дървена лъжица (лопатка) и оставете тавата вътре за поне 10-15 минути. 

След това ги извадете и охладете напълно. Вече са готови за пълнене с крем.

📌Ако печете веднага, загрейте фурната на 180С, без вентилатор. Разпределете сместа върху силиконово килимче на малки кръгчета с диаметър 2-3см.Поставете кръгчета от краклена върху всеки профитерол. (Виж по-горе).
Изпечете за 30-35 минути. След като се изпекат, изключете фурната, отворете леко вратата, подпрете я с дървена лъжица (лопатка) и оставете тавата вътре за поне 10-15 минути.
 
📌Има още един вариант за печене, който също е много удобен. Загрявате фурната на максимална степен (250-270С). След това слагате тавата с профитеролите вътре, изчаквате минута и изключвате печката. От топлината, профитеролите започват да се надуват и готвят. Изчакайте 7-8 минути и включете печката на 180С, без вентилатор. Доизпечете ги, до готовност, средно за около 20-25 минути. Зависи от големината на изделието, което печете. 
 
Пригответе крема. В купа смесете рикотата, крема сиренето, пармезана, сол, черен пипер и ситно нарязаните подправки. Объркайте всичко добре, за да се получи гладка и хомогенна смес. 

Напълнете сместа в еднократен пош. Пробийте с кръгъл накрайник за пош, дупки на дъното на всеки профитерол. Напълнете ги с крем. 

Наредете няколко (6-7) в плоска чиния. Отгоре сложете втори ред, така, че да се получат стъпаловидно. Може да сложите по-малко крем за да ги слепите. 

Продължете така, докато се получи малка елхичка. 

Украсете отстрани с крем, листенца пресен розмарин, маслини и чери домати. 

Сервирайте.





0 Comments