Традиционен сладкиш от областта Фриули Венеция Джулия и по специално в района на Спилимберго, Гориция и Удине. 
Три култури със силен централноевропейски отпечатък, фриулският бадемов сладкиш се състои от кора бутер тесто и бадемова плънка с яйца, захар и бадемово брашно. След изпичане сладкишът се сервира поръсен с пудра захар.

Това, което отличава бадемовия сладкиш от Фриули се различава от другите бадемови сладкиши по меката и кремообразна среда. Освен това тънкия слой бутер тесто почти не се усеща след изпичане, но дава добра основа на сладкиша. 
 

 
Чудесен, лек и много ароматен сладкиш за всяка част от деня. Средата му е като пореста гъба, толкова лека и ефирна е текстурата му. Освен това е много лесен за приготвяне. Определено влиза в графа - любими сладкиши.

В Спилимберго и околностите му този сладкиш се смята, че е създаден от местния сладкар Луиджи Замбон в сладкарница Nova, преди повече от 50 години. Там е известен, като сладкиш от Спилимберго. В неговата торта има и малко амарети в плънката. 

Подобен сладкиш, който много обичам е известната Торта Веронезе.


 
Наскоро имах удоволствието да опитам този прекрасен и ароматен сладкиш в един семеен хотел в Талмасонс, а рецептата ми беше дадена от любезната домакиня Фабиана Шиаво. 

Още с първата хапка усещаш меката и сочна бадемова плънка, а хрупкавата коричка от бутер тесто я съхранява от изсъхване в продължение на няколко дни. Веднага помолих Фабиана за семейната им рецепта и като се прибрах побързах да я приготвя за закуска. 


Продукти: 
(за 6 порции)
 
1 ролка прясно бутер тесто (275г)
2 яйца Л
70г кристална захар
100г краве масло
100г бадемово брашно (смлени бадеми) 
40г бяло брашно
20г бадемов ликьор (или няколко капки бадемова есенция)
1/2 пакетче бакпулвер (5-6г)
 
пудра захар, за поръсване отгоре 
 


Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 190С. 
 
Извадете маслото от хладилника, нарежете го на кубчета и го сложете в купата, в която ще бъркате сладкиша. Така, докато приготвите тестото и другите продукти, маслото ще се отпусне и лесно ще го разбиете със захарта. 
 
Пригответе си кръгла форма за торта, ринг или тава с диаметър 20-22см.
 
Започваме с малко разкрояване. 😀 За съжаление, в България не съм виждала прясно бутер тесто в кръгла форма, затова ще се наложи да го оформим сами според размера на формата, която ще ползваме. 

Разгънете тестото и изрежете квадрат от него. Ще ви остане парче, около 15-20см, което може да изпечете, като бутерки или солени пръчици. Ако формата ви е малко по-голяма от 20см, може да оформите тестото, така, че да се получи един малко по-голям квадрат, като "слепите" късите парчета към основното, така, че да се получи голям квадрат.
Изрежете леко краищата на квадрата, така, че да се получи кръг...може да не е съвършен, но все пак да прилича на кръг. 
Покрийте дъното на тавата с хартия за печене и сложете кръга от бутер тесто, така, че да покрие дъното и част от стените на формата. Надупчете с вилица тестото. 


В купа сипете бадемовото брашно (смлени бадеми), обикновеното брашно и бакпулвера. Разбъркайте ги с метална бъркалка, за да вкарате въздух в сместа. 
 


Счупете яйцата в малка купичка, без да ги бъркате. 

В купата с маслото, добавете захарта
 
 
 
и разбийте с миксер, на средна степен, докато се получи кремообразна смес. 
 


Прибавете яйцата, едно по едно, като разбивате с миксера на ниска скорост, без да спирате. 
 


Добавете бадемовия ликьор (или бадемовата есенция) и постепенно брашняната смес, като бъркате на ниска скорост, докато се смест добре. 
 


Изсипете яйчената смес върху тестото и леко я заравнете.
 
 
 
Краищата на тестото може да оставите така или да ги подгънете леко навътре. Така или иначе, яйчената смес ще се надигне при печене и кращата на бутер тестото ще се скрият.
 
 

Изпечете сладкиша за около 30-35 минути, до готовност и тъмно златист цвят. Проверете с клечка, дали е изпечен сладкиша и го извадете от фурната. 

Внимателно го извадете от формата и го прехвърлете на решетка, да се охлади. 
 


Поръсете обилно с пудра захар и нарежете на парчета. 

Сервирайте с чаша капучино или десертно вино Вердуцо Фриулиано. 


0 Comments