Крем супа от карфиол е вкусна, богата на витамини, диетична комфортна храна за студените дни. С основа от бял карфиол, задушен с ароматни билки, редуциран на крем супа, поднесен с хрупкави печени лешници с лек пушен аромат, които я превръщат в изискано гурме ястие! 

Какъв по-добър начин да се насладите на този вкусен зеленчук в разгара на сезона му!
 


Разбира се, може да поднесете крем супата от карфиол натурална или по класическия начин придружена с крутони. Много вкусна става и с чипс от салвия - изпробвано. 

Лека, но в същото време питателна супа, подходяща за вегетарианци, спортуващи и за всички, които обичат вкусните крем супи през зимния сезон.  
 


Продукти: 
(за 4 порции)

1 глава карфиол, около 1.2кг.
1 стрък праз лук
1 литър зеленчуков бульон
50-60г краве масло 
1 скилидка чесън
стрък мащерка, майорана и магданоз (или само една от трите)
сол
черен или бял пипер
 
За гарниране: 
50г лешници
20г краве масло (или зехтин)
щипка пушен червен пипер
черен пипер 

 
Начин на приготвяне: 
 
💡Ако нямате зеленчуков бульон, добавете към праз лука един морков и стрък целина, нарязани на не много едро. А след като запържите зеленчуците, ще ги залеете с вода.
 
Измийте и почистете главата карфиол. Накъсайте розичките, а средната част, ако не е много вдървена, нарежете на кубчета. 

Измийте и почистете стръка праз лук. Нарежете го на кръгчета.

Сложете бучката масло в тенджера. Добавете нарязания на кръгчета праз лук и скилидката чесън. Леко ги запържете, добавете подправките, карфиола на розички, разбъркайте и залейте с бульона. 

Оставете на слаб огън супата да къкри за около 30 минути. 

Отстранете клечките от мащерка, ако сте сложили цял пресен стрък. 

Пасирайте супата до получаването на гладък крем. Ако е много гъста, може да добавите малко вода, прясно мляко или сметана. 
 
Докато супата се готви, пригответе лешниците. Ако използвате сурови лешници, ги сложете в сух тиган и ги запечете на средно силен огън за 3-5 минути, като ги разбърквате от време на време. 

Охладете ги върху кърпа и ги обелете. 

Срежете ги на половина. 
 
Разсипете супата в чинии. 

В малък тиган разтопете маслото, добавете лешниците и пушения червен пипер. Разбъркайте за минута, две, на среден огън, леко да се запържи пипера и да отпусне аромата си. 

Разпределете лешниците между чиниите, полейте по малко от ароматното масло и сервирайте. 
 


 

0 Comments