За първи път ядох задушена скара в гювече преди много години в едно варненско заведение. Много ми хареса, колко сочно е месото и колко аромат му добавят гъбите. 

Много време издирвах рецептата, за тази вкусотия, но без успех. Преди две години попаднах на рецептата за задушена скара по сопотски в книгата "Българска национална кухня" на издателство Земиздат. 

Приготвих я и останах доволна от резултата. Оттогава обичам да правя задушена скара, особено, когато имаме гости, защото е много удобно, че всичко може да се приготви предварително, а докато стане време за сервиране, всичко се е задушило и ухае прекрасно. 😍


Основната рецепта е със свински шишове, но аз обичам да я приготвям с различно месо и форма, като мешана скара най-вече. Обичам да слагам свински и пилешки пържоли, шишчета, кебабчета, кюфтета, наденица или карначе. Разнообразието от месо обогатява допълнително вкуса на скарата. 

Вие, разбира се може да я направите както е в оригиналната рецепта, която съм ви оставила по-долу. За свински шиш, най-добре е да купите месо от врат, плешка или гърди, защото е по-крехко и има повече мазнина, която като се препече прави щишовете неустоими на вкус.

Продукти:
(за 4 порции)

1кг свинско месо (най-добре врат, плешка или гърди, защото е по-сочно и подходящо за шишове)
500г гъби печурки
100г краве масло
2 домата (около 300-400г или същото количество чери домати)
1 стрък праз (или глава зрял лук, ако нямате праз)
черен пипер
сол
чубрица



Начин на приготвяне:

Почистете празът и го нарежете на колелца. 

Изберете два по-твърди домата или няколко чери домата. Измийте ги и ги подсушете. Нарежете ги на парчета. 

Гъбите обелете и нарежете на резени. 

Вземете голям тиган, разтопете кравето масло, добавете праз лука и доматите и ги запържете за минута, добавете гъбите и разбъркайте всичко. Задушвайте ги за 5-10 минути, докато гъбите поомекнат и се сготвят. 



Пригответе месото за скарата, като овкусите пържолите със сол и пипер. Опечете ги на скарата или на грил тиган. 

Наредете опеченото месо в дълбок гювеч или малки гювечета. Отгоре разпределете соса и покрийте с капак да се задуши добре. 

По желание, може да загреете съда във фурната за 10-тина минути на 180С, но от опита ми, считам, че това не е необходимо. 

 

Източник: БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ - изд. Земиздат 1978


0 Comments