Аромат на кафе и печени лешници са сред любимите ми аромати, особено през студените месеци. Те излъчват уникални усещания, които стоплят сърцето и опияняват небцето. Времето захладня и това ме провокира да приготвя тези лесни и бързи мъфини с кафе и лешници.
Меки и изпълнени с аромати. 



Перфектни като лека междинна закуска, за презареждане, споделяне с приятели и очевидно за сутрешна закуска с чаша капучино или мляко. По желание може да ги приготвите с безкофеиново кафе, което ще им даде нужния аромат на кафе, без да съдържат кофеин в себе си. 



Приготвянето на мъфини с кафе и лешници е много лесно: просто смесете сухите съставки с мокрите, дори не ви трябва миксер и десертът е готов! Включвайте фурната и след малко мъфините ще са готови. 


 

Продукти: 
(за 8 броя)
 
1 яйце М
50мл кафе еспресо (безкофеиново или нескафе, разтворено с 40мл гореща вода)
50г олио
70г прясно мляко 
80г пудра захар
150г бяло брашно тип 500
50г царевично/картофено нишесте (или брашно, ако нямате)
50г печени и белени лешници
7 г бакпулвер (2/3 пакетче) 
1/2 ч.л. есенция кафе или 1с.л. кафеен ликьор
пудра захар за поръсване
 

 
Начин на приготвяне: 
 
📌Ако лешниците ви са сурови ги сложете в малък тиган и ги загрейте на средно силен котлон, като периодично ги разбърквате. Запечете ги за около 5-10 минути, като внимавате да не изгорят. Като се загреят добре, ще започнат да им се белят обвивките. Следете ги за да ги свалите навреме от котлона. 
Изсипете ги върху памучна кърпа, да се охладят леко. Завийте ги и леко разтъркайте с ръка, за да се обелят по-лесно. Отделете обелените или полуобелени ядки 😁 и ги нарежете на едро с нож. 

Отделете част от тях за украса, около 1/3. 
 
Пригответе си форма за мъфини, като им сложите хартиени формички, по желание или ги намажете леко с олио. По желание може да използвате и силиконова форма.  

Загрейте фурната на 170-180С, без вентилатор. 

В малка купа пресейте пудрата захар, да няма бучки, защото лесно се овлажнява, ако в нея няма нишесте. 
Добавете брашното, нишестето и бакпулвера. Разбъркайте. 

В по-голяма купа (около 1 литър обем), счупете яйцето, добавете горещото кафе и леко разбъркайте с вилица или метална бъркалка, само колкото да се смесят. Добавете олиото и млякото и разбъркайте отново. 

Започнете да прибавяте сухата смес на порции, като след всеки прием разбърквате енергично с бъркалка, за да се смесят добре съставките. 

Накрая добавете 2/3 от печените лешници. Разбъркайте. 

Разпределете сместа в 8 гнезда за мъфини. 

Поръсете ги отгоре с останалите печени лешници. Поръсете ги обилно с пудра захар. 

Изпечете ги за около 15-20 минути, до готовност и леко златисто. 

Извадете мъфините от гнездата и ги охладете на решетка. 

 
 

0 Comments