Ригатони Миланезе е много лесна и бърза рецепта за гладни хора и любителите на италианската паста. Сиренето Горгонзола е традиционно за региона на Ломбардия, където се произвежда. Носи името на малко градче до Милано. 

Комбинацията от кремообразното и ароматно сирене Горгонзола и хрупкавият бекон е феноменална и ви препоръчвам да я опитате, ако все още не сте. 

Преди време време видях рецептата в едно готварско предаване (Mela Verde) по Canale 5. Беше малко преди обяд и все още не бях решила какво да приготвя. Обаче имах всички продукти в хладилника и малко по-късно цялата къща ухаеше на горгонзола с бекон. 😍

Оттогава често приготвям тази паста и винаги получавам овациите на любимите ми хора. 

📌Сервирайте пастата с чаша охладено бяло вино или светла бира. 


Продукти: 
(за 4 порции)
 
400г паста ригатони, пенне или друг тип среден размер паста
200г сирене Гонгонзола долче
150мл прясно мляко 
30г краве масло 
150г пушена панчета или бекон
50г настъргано сирене Грана падано 
2-3 с.л. зехтин

 
 
Начин на приготвяне: 

В голяма и дълбока тенджера сипете 4-5 литра вода да заври. След като заври сложете 2-3 с.л. сол и сипете пастата. Засечете времето, което пише на опаковката за варене, минус 1-2 минути. 

През това пригответе соса. 
 


В голям и дълбок тиган сложете парчетата бекон, нарязан на кубчета или ленти да се запържи, до златисто. Извадете го в чиния и го отделете настрана. 
 


В същия тиган сложете маслото, нарязаното на големи кубчета сирене горгонзола и прясното мляко и ги разтопете на слаб огън. Бъркайте периодично, докато се получи рядък и хомогенен сос. 

 
Изсипете в него пастата, която леко сте отцедили. Добавете 2-3 черпака от водата, в която е вряла пастата, разбъркайте всичко и оставете да къкри за 1-2 минути на много слаб огън. 
 


Накрая добавете бекона, разбъркайте и свалете от огъня. 

Сипете в чинии, като сервирате с настъргано сирене грана падано и полеете с малко суров зехтин.
 

0 Comments