Ако търсите перфектната рецепта за домашни питки за бургери или питки бриош, на правилното място сте! 

Меки, ароматни и толкова вкусни, че няма нуждат от бургер в средата. 😁 Може да си ги хапнете и директно с малко шарена сол. 


Не е като да не съм правила питки, включително и за бургери, но тези са просто перфектни. 😋За рецептата се доверих на шеф Фулвио Марино, от книгата му "Dalla terra al pane". 😍


Тези питки са толкова са пухкави и въздушни, че трудно може да им устои човек. А най-важното, че се приготвят лесно и бързо. За около три часа ще имате една тава с готови питки за бургери. 

💡Ако правите детско парти или рожден ден, разделете тестото на малки питки по 40г всяка. Така ще имате 22 мини хамбургера. 

💡Ако съхранявате питки на сухо място в хартиен и найлонов плик, ще може да ги ползвате в рамките на 2-3 дни и ще бъдат все така меки. 

Продукти:
(за 8 броя)
 
500г бяло брашно с 13% протеин
1 яйце Л 
260г вода
10г прясна мая (3.5г суха мая)
20г захар
10г мед
10г сол
40г краве масло
 
сусам за поръсване на питките 

 
Начин на приготвяне: 
 
Счупете яйцето в купичка. Разбийте го леко. 
 
Извадете маслото от хладилника, нарежете го на по-малки парчета и го сложете върху чинийка да омекне. 

В купата на миксера сипете брашното, маята, захарта. Разбъркайте с лъжица. Добавете солта, водата, меда и 2/3 от яйцето. 
 
Оставете 10-тина грама от яйцето в купичката, за намазване на питките накрая. Покрийте го и го приберете в хладилника, докато стане нужда да го ползвате.
 
Започнете да месите на ниска скорост, за около 10-12 минути, докато се получи гладко, хомогенно тесто.  

След това постепенно добавете парчетата масло и омесете за 5-10 минути на по-бърза степен, докато тестото поеме маслото. 

Оформете тестото на топка и го покрийте добре в купата, да втаса, докато удвои обема си. В зависимост от температурата в помещението, може да са му необходими 1-2 часа. 

Изсипете втасалото тесто на работния плот. Разделете го на 8 равни части по около 110-115г. 

Оформете ги на топки. 

Постелете дъното на голяма и плитка тава с хартия за печене. 
 


Прехвърлете питките, като оставите място помежду им, за да могат да си втасат спокойно. Леко ги сплескайте с ръка отгоре и ги покрийте с найлон, да втасат, докато удвоят обема си. Mежду 45-60 минути, в зависимост от температурата в помещението. 

Загрейте фурната на 240С, без вентилатор. 

Извадете купичката с яйцето, добавете му 1 с.л. прясно мляко. Ако нямате, добавете вода и няколко капки олио. Разбъркайте добре. 

Намажете питки с помощта на четка и ги поръсете щедро със сусам. По желание може да използвате и други семена - от тиква, слънчоглед, лен, черен сусам, черен кимион или мак. А може само да си намажете с яйцето, за блясък и златиста коричка.

Изпечете питките за около 12-15 минути, до златисто. 
 


Прехвърлете ги на решетка да се охладят добре. 

Съхранявайте ги в плътно затворен найлонов плик, в рамките на 2 дни. На сухо и хладно място. 
 
📌По същата рецепта може да направите питки за хот дог, само, че ще разделите тестото на 6 питки х 150г всяка. Тук формата ще бъде издължена, като за хот дог, а не кръгла. 


Източник: Fulvio Marino - Dalla terra al pane

 
 

0 Comments