Ако следите блога, знаете за любовта ми към тези малки сладки кюлчета от белтъци, ароматно масло и бадемово брашно. Правила съм ги във всякакви варианти: шоколадови, с парченца шоколад, с горски плодове, с кафе и орехи. Тук може да разгледате всички видове. 

Онзи ден правих фрикасе и ми останаха два белтъка, отделих ги за финансиери, но не бях решила какви да бъдат този път. Имах няколко домашни ябълки, които бяха за бърза употреба и така ми хрумна, че ще се получат много вкусни финансиери с дъх на есен. 
 


Ароматно масло, ябълки, канела и орехово брашно, вместо бадемово. Прекрасен есенен сладкиш в монопорционен вариант. Може да ползвате класическата форма за финансиери във форма на златни кюлчета или всяка форма за мъфини, с която разполагате.
 


Ако търсите малко удоволствие, което да поднесете със следобедния чай или да хапнете сутрин на закуска, опитайте тези ароматни, меки и деликатни финанси с ябълка, орехи и канела.

Класическата рецепта за финансиери включва използването на бадемово брашно, но в случая го замених с брашно от орехи. Орехите се съчетават идеално със сладкия вкус на ябълките и екзотичния вкус на канелата. Перфектната тройка. 


Продукти: 
(за 6 броя)

2 белтъка (60г)
60г краве масло
40г смлени орехи на брашно (от Лидл)
30г бяло брашно
20г мед
30г пудра захар
20г бял шоколад на капки (по желание)
кората на 1/3 лимон
1 ябълка
1 ч.л. канела
 

 
Начин на приготвяне: 

Сложете кравето масло в малка тенджерка или казерола. Загрейте го на котлона, на среден огън и го оставете да се готви, докато започне да покафенява и да се усеща аромат на запечено масло и ядки. Ако е необходимо леко намалете още котлона. Не трябва да се пържи и прегаря бързо, а по-бавно. 
Това на френски се нарича "beurre noisette", което в превод означава "лешниково масло". Някои го знаят също, като "препечено масло". Вкусът на това масло е уникален и именно той прави малките финансие завладяващи.

Оставете го настрана да се охлади до 35-40 С.  
Като го свалите от огъня, температурата е над 120С.
   
След като се поохлади, добавете настърганата кора от лимон и меда, разбъркайте.
При мен се охлади за около 10-тина минути. 

В купа смесете сухите съставки - ореховото брашно, бялото брашно и захарта. Разбъркайте ги да се смесят. 

В друга купа сипете белтъците. Разбийте ги леко с телена бъркалка, колкото да се поразпенят.

След като маслото се охлади го добавете към белтъците, разбъркайте енергично и добавете сухите съставки. 
Разбъркайте, за да се смесят добре продуктите. Накрая прибавете чипса от бял шоколад, ако слагате. Разбъркайте.

Вземете един еднократен пош (може многократен, ако нямате друг), или найлонова торбичка от 1 литър, от тези за фризер. Обърнете краищата навън, около 4-5см. Сложете торбичката (поша) в една голяма чаена чаша и с помощта на силиконова бъркалка изсипете сместа. Затворете отвора с телче и приберете сместа в хладилника. 
Друг вариант е да покрийте купата със стреч фолио (домакинско фолио) и я приберете в хладилника най-малко за 2 часа, а най-добре за цяла нощ. 
 
📌Сместа може да престои в хладилник максимум до 48 часа, преди да се изпече. 

На сутринта включете фурната да загрява на 180С, без вентилатор.
 
Обелете и нарежете на тънки резени 1 ябълка. Леко поръсете парчетата с канела и разбъркайте с ръка. Така канелата ще полепне по парченцата и ще ги ароматизира. 
 
Извадете сместа от хладилника. 
 
Пригответе си формата за печене на финансие, на мъфини или на правоъгълни кексчета. Съвсем леко намажете формата с краве масло или олио. 

Отрежете върха на поша, така, че да се получи дупка поне 1.5см широка. Разпределете сместа в гнездата, като запълните формата почти до ръба. При печене финансиерите се надигат малко, защото няма набухвател в сместа. 
Ако ползвате форми за мъфини или друга по-висока форма, ги напълнете на 2/3 от ръба, за да могат да се изпекат добре. В този случай си предвидете 5-6 минути повече, за печене.

Отгоре разпределете по 8-10 парченца ябълка върху всеки финансиер. 

Изпечете за около 15-20 минути, до златисто и готовност. Внимавайте да не ги препечете, защото ще изсъхнат много.
 
Извадете ги от фурната и ги оставете за 2-5 минути да се охладят, преди да ги извадите от формата. 

Охладете на решетка, поръсете ги с пудра захар и сервирайте. 

Съхранявайте и консумирайте в рамките на 2-3 дни.


0 Comments