Салата Панцанела известна още като Pansanella или Panmolle е традиционно ястие, типично за тосканската кухня и централна Италия (Умбрия, Лацио, Марке). 

Това е студена салата, приготвена със стар хляб, накиснат във вода и оцет; обогатен със зеленчуков микс: домати, краставици, червен лук и босилек. Представете си я като свежа, вкусна, сочна и супер ароматна салата!

Уникална салата, родена като бедняшко селско ястие, а сега много обичана от всички! Една от най-любимите и често приготвяни у дома салати през лятото и есента.

Приготвя се лесно и много бързо, но внимавайте! За перфектен резултат трябва да спазите някои правила. Преди всичко използвайте безсолен тоскански хляб, но ако нямате, използвайте домашен хляб, на който сте махнали кората. Много е важно да не накисвате много стария хляб, за да получите панцанела с идеална консистенция! 

В допълнение, изчакайте салатата да се охлади добре в хладилника, за да се смесят всички вкусове перфектно! 


Това е основната версия на салата Панцанела, а от нея може да направите многобройни версии, като добавите царевица, маслини, целина, моцарела и много други. Вече съм ви показвала вкусна Панцанела с риба тон.

Салата Панцанела може да се сервира както като самостоятелно ястие, така и като салата!

Искате ли да я приготвите у дома? Ето рецептата за салата Панцанела, като тази в най-добрите тоскански ресторанти! 


Продукти: 
(За 4 порци) 
 
3 средно големи домата
1 краставица
1 глава червен лук
2 филии стар хляб 
шепа маслини без костилки (опция)
зехтин
бял винен оцет
пресен босилек
сол

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на тънки филии. Сложете го в купичка и го залейте със смес от вода, сол и 2 с.л. бял винен оцет. Оставете да престои около 30-60 минути. След това отцедете добре лука.  

💡Така се омекотява вкуса на лука и се премахва лютивината му, която може да ви дразни на стомаха.

В друга купа накиснете филиите хляб с вода за няколко минути, само колкото да омекне леко хлябът, без да се разкисва прекалено. След това ги отцедете добре с ръка и го натрошете на едри хапки. 

В дълбока купа нарежете доматите и краставиците. Добавете маслините, хляба и лука. Поръсете с наръсания босилек.

Овкусете със сол, зехтин и малко оцет, на вкус. 

Разбъркайте добре салатата и я приберете в хладилника поне за час. 

Сервирайте. 

 

0 Comments