Гъбеният сос е бърза и лесна рецепта, която ще ви бъде полезна в много случаи: отличен за добавяне на вкус към различни меса, пилешки или телешки скалопини, печени меса, кюфтета, идеален за подправяне на паста или за овкусяване на ориз.   

Това е кремообразен и деликатен сос с гъби печурки, който може да приготвите в по-лек вид - с вода или в по-плътен и тежък със сметана.

Приготвянето на гъбения сос е много просто: просто трябва да задушите гъбите в тиган със скилидка чесън, да ги овкусите с малко бяло вино (по желание), гъбен бульон или сметана и да добавите малко магданоз, който винаги върви добре с гъбите. 

Ако искате по френско звучене и допълнителен вкус, добавете малко прясна мащерка. Чудесно си пасва с гъбите. 



Обикновено приготвям този гъбен сос с гъби печурка, които са най-евтини и достъпни през цялата година. Стремя се да използвам български гъби, винаги когато намеря, защото са по-вкусни и ароматни. 

По същата рецепта обаче може да приготвите гъбен сос с различни видове гъби, по ваше предпочитание - манатарки, масловки, кладница, микс от горски гъби или просто да добавите няколко рехидратирани сушени гъби към соса. Това ще му придаде още повече аромат. 

Продукти:
(за 4 порции)
 
500г гъби печурки (или микс от различни гъби)
1 кубче гъбен бульон* 
50г краве масло
50мл бяло вино
300-350г вода (или прясно мляко/сметана за готвене 15-22%)
1 пълна ч.л. царевично нишесте
черен пипер
сол
няколко стръка мащерка (или пресен магданоз)
 
*ако нямате гъбен бульон може да си приготвите сами, като запарите няколко парчета сушени манатарки или микс от гъби в 300г вряща вода. Оставете ги за 20-30 минути, да си пуснат ароматите, след което ги използвайте заедно с ароматната вода в рецептата. 

 
Начин на приготвяне: 
 
Обелете и нарежете гъбите.  

В голям тиган сложете маслото, загрейте котлона, докато се разтопи маслото и добавете гъбите. Бъркайте периодично, без да намалявате огъня, за да могат да се запържат гъбите, без да се отделя вода от тях. Гответе ги няколко минути (3-5 минути), докато поомекнат леко. 

Добавете им листенцата мащерка или ситно нарязан магданоз и разбъркайте.
 
Сипете виното и изчакайте да се поизпари.  

Добавете гъбения бульон, който сте разтворили с 300г вода. Ако нямате гъбен бульон, прочетете малко по-горе как може да го замените. Ако нямате сушени гъби, просто добавете вода. 

Намалете огъня и гответе 2-5 минути. През това време разбъркайте 1 пълна чаена лъжица  нишесте с малко вода (30-50г). 

Добавете я към соса и разбъркайте. Овкусете соса на сол и добавете малко прясно смлян черен пипер. 

📌Ако искате да приготвите по-богат и плътен гъбен сос, заменете водата с прясно мляко или сметана за готвене(22-30%). 

Сервирайте. 


 

0 Comments