Свинско филе с бира е вкусно и лесно за приготвяне основно ястие. Това е традиционно задушено(печено) месо, овкусено с ароматни билки и тъмна бира. Тъмната бира придава по-интензивен вкус на месото. 

Ако имате време можете да мариновате месото в бирата, като го оставите за една нощ в хладилника заедно с ароматите, така ще получите още по-крехко месо.
Сервирайте го с любимите си зеленчуци, печени домати, зеленчуци на скара или с картофи.

Свинското филе с бира е отлично както топло прясно приготвено, така и студено, нарязано на тънки филийки и поръсено с бирения сос. А този сос е уникален, повярвайте ми! Събрал е целия аромат и вкус на подправките, месото и тъмната бира.

Лесно, вкусно и елегантно ястие, което може да поднесете както на семейна вечеря, така и за официална или празнична вечеря. 

📌Задължително запържете парчето филе в тиган за да се запечата. Така месото става много крехко и запазва соковете си. 

📌 Вместо с контрафиле може да приготвите ястието с цяло парче свински врат. 

📌Много важно е да не печете месото дълго време, защото крехкото парче месо може да се превърне в сухо филе. Следвайте съветите ми и ще се насладите на вкусна вечеря. 

Ако тази идея ви е допаднала, може да разгледате и другото ми предложение за свинско филе в мляко.


Продукти:
(за 6-8 порции)
 
1кг свинско филе(контрафиле)
2 глави лук
400-500мл тъмна бира
50мл ром
2 стръка розмарин, салвия и естрагон
зехтин
сол и пипер


Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете лука на едро.

Почистете парчето филе от мазните части и жилите.

В голяма и дълбока тенджера сипете няколко лъжици зехтин и клонките розмарин. С помощта на голяма щипка сложете парчето месо и го запържете от всички страни до златисто, за да се запечата хубаво месото. 



Добавете лука и го задушете леко.

Сипете рома в тенджерата и го оставете да се поизпари. Добавете бирата. Като заври намалете огъня, покрийте тенджерата и оставете да къкри на бавен огън около 40-50 минути.

След това извадете парчето месо в чиния. Покрийте го с парче хартия за печене и го оставете да си почине.

През това време добавете 1 с.л. нишесте към соса и кубче зеленчуков бульон. Разбъркайте и оставете да покъкри за кратко. Опитайте и овкусете на вкус със сол и пипер.

Нарежете месото на резени и сервирайте полети с бирения сос. 

 📌 Съвет: Може да приготвите ястието на фурна, вместо на котлона. След като го запържите и овкусите, го изпечете за 50-55 минути на 160С в тава или съд покрит с капак (алуминиево фолио). Фурната трябва да е предварително загрята.



2 Comments

Paolina said…
Questa ricetta la proverò, mi piace tanto, complimenti!
Maria said…
Grazie mille Lea! Un abbraccio!