Панцанела е традиционна селска салата от района на Тоскана, но популярна в цяла Италия. Появила се е като типично бедняшко ястие, защото използва останалите парчета стар и сух хляб. Хлябът се накисва във вода, след което се отцежда и натрошава на парченца или едри трохи. След това се смесва в купа с домати, краставици и червен лук. 


На мен ми напомня на хубава домашна българска салата, в която накисваме парченца хляб за да оберем чудесния сос, който са си пуснали зеленчуците в купата. Може би затова бързо се влюбихме в нея, а понеже често остава по някое парче сух хляб, започнахме да я правим по-често.

Днес обаче ще ви предложа разновидност на класическата панцанела, в която съм добавила консерва риба тон. Искам да ви кажа, че тази салата е толкова свежа и вкусна, че няма да има нужда да ядете друго, просто я сервирайте с чаша студено бяло вино.

Продукти:

За една голяма купа или 4 порции:
1 консерва хубаво филе от риба тон в собствен сос(160-200г)
2-3 домата
1 краставица
1 глава червен лук
2 филии стар хляб
зехтин
бял винен оцет
сол
шепа маслини без костилки
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на тънки филии. Сложете го в купичка и го залейте със смес от вода, сол и бял винен оцет. Оставете да преседи около 20-30 минути. После отцедете добре. Така се омекотява вкусът на лука. 

В друга купа накиснете филиите хляб с вода и ги разкиснете леко, но без да се размекват твърде много. Достатъчно е просто да омекне леко хляба. След това ги отцедете добре и натрошете на едри хапки. 

В дълбока купа нарежете доматите, краставиците, прибавете филето от риба тон, което сте отцедили от соса. Добавете маслините, хляба и лука. Наръсете с нарязания на ситно магданоз. Овкусете със сол, зехтин и малко оцет. Разбъркайте и приберете в хладилника за поне 30 минути до час. 

Сервирайте с чаша студено бяло вино. 

Източник: Fatto in casa per voi @Benedetta Rossi

0 Comments