Бисквити със сладко от ароматни дюли са новото попълнение в раздел "дребни сладки". Знаете, че много обичам всякакви бисквити и почти не оставаме вкъщи без такива. А и вече се захлади, така, че фурната се върна от отпуска. 😁 Тези бисквити ги приготвих с една моя приятелка, специално за рождения ден на нейния син Мартин. 😍

Напомнят на познатите ви Септемврийки, а според приятелката ми, приличат и на бисквити Насладки.  В тестото съм добавила малко царевичното брашно, което придава лека хрупкавост, текстура на сместа и приятен послевкус. 

Разбира се има и други разлики в рецептите. Освен това използвах нова технология на разточване и оформяне, която намирам за много лесна, бърза и удобна, затова ще ви я споделя.


Кой би отказал бисквита с хрупкаво ронливо тесто с ароматна плънка? Аз поне не познавам такива хора. Чудесни бисквити за закуска с чаша кафе или капучино, които може да съхраните до две седмици в добре затворен буркан на стайна температура. 

За приготвянето на бисквитите използвах домашно сладко от дюли, а вие, разбира се, може да ги направите с всяко по-гъсто сладко или конфитюр, което имате или обичате. Така всеки път ще имате различен вкус бисквити. 
 

 
Може да добавите леко запечени и натрошени ядки лешници, бадеми или орехи, за повече текстура. 
 
Също така може да експериментирате с ароматите според плода и любимите ви вкусове, например лимон, ванилия, ром, канела, коледни подправки. 
 
Ако добавяте течни аромати, като ароматни алкохоли, например, имайте предвид, че ще трябва да добавите още 1-2 с.л. брашно или бадемово брашно, за да се получи консистенцията на тестото.

Продукти: 
(за 20-24 броя)
 
За тестото: 
200г бяло брашно 
30г царевично брашно (или нишесте, по избор)
30г бадемово брашно
50г пудра захар
70г краве масло
1 яйце (50-55г)
1с.л. студено прясно мляко (или вода)
1/2 ч.л. ванилов екстракт или кората на 1/2 лимон за аромат
 
За плънката:
1 бурканче сладко/конфитюр от дюли (или друг плод, по избор. Важното е да по-гъсто.) 
10-тина бисквити амарети, около 50-60г (или друг вид налични бисквити)
1/2 пръчка ванилия (1 ч.л. ванилов екстракт) 
 


Начин на приготвяне: 

За тестото смесете брашното, захарта и бакпулвера. Добавете маслото (нарязано на парченца). Объркайте докато се получат хомогенни мазни трохи. 

Може да ползвате планетарен миксер или да месите на ръка. Добавете яйцето и месете, докато започне да се оформя тесто. 

Ако е необходимо, добавете 1 с.л. студено мляко или вода. Това ще зависи от големината на яйцето. Т.е може да не се наложи да добавяте мляко изобщо. 

Оформете тестото на топка, сплескайте я и сложете върху лист хартия за печене. 


Завийте двата срещуположни края на хартията към средата, така, че да се получи правоъгълник с ширина около 15-17см. 

Започнете да разточвате с точилката върху хартията, докато се получи тънък правоъгълен лист с ширина 15-17см и дължина, около 35-40см. Дебелината на листа тесто трябва да е около 3-4мм. 


Сложете разточеното тесто върху дъска и го приберете в хладилника за около час, да стегне добре. 


Пригответе си плънката. В купа сипете сладкото, натрошете амаретите или други бисквити, които имате, ванилията и объркайте добре.

📌Бисквитите се слагат за да оберат влагата от сладкото, ако нямате вкъщи бисквити, може да натрошите малко сухар или да сложите 2-3 с.л. галета. 

След като тестото се стегне го извадете и срежете с нож през средата, да се получат две дълги ленти. 


В средата на двете ленти, по дължина, разпределете плънката. Хванете единия край на едната лента, заедно с хартията и я завийте навътре. 

 

 

След това дозавийте на руло. 

 

Завъртете внимателно с шева нагоре и с пръсти прищипете краищата на тестото, за да слепнат и да се получи, като шев.  

Готовите рулца ги завийте отново. Стегнете ги леко с хартията, съвсем леко може да ги сплескате. Сложете ги пак върху дъската и ги приберете обратно в хладилника за 30-60 минути.

Загрейте фурната на 180С. 
 

 
Развийте двете рула и с остра шпатула или нож срежете на парчета с дължина около 4 см. 
 
Наредете ги в тава, като оставите място между тях. 
 

 
Изпечете ги за около 20-25 минути, до леко златисто.
 
Охладете ги на решетка. След като се охладят ги поръсете с пудра захар. 
 




0 Comments