Лятна картофена яхния е семейна рецепта, която съм научила от мама и много обичам. Защо лятна? Защото обикновено я приготвям с пресни или млади картофи, пролетта и лятото.

Тя е по-лека от класическата картофена яхния, вместо традиционната чубрица слагам дивисил за подправка, който я прави много свежа с много лека киселинност. Също така не слагам червен пипер, а само домати. 

Много лесна и бърза за приготвяне яхния, която обичам да похапвам топла или студена с резен сирене. 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
1кг пресни картофи
1 връзка пресен дивисил (леощян)
2-3 стръка зелен лук или 1 глава стар лук
2 моркова
2-3 домата
1 с.л. доматен концентрат
500-600мл вода
сол
черен пипер
олио (зехтин)
1с.л. царевично нишесте (за сгъстяване) 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и обелете картофите. Ако са много пресни се белят лесно, но ако не са, може просто да ги измиете добре и да ги оставите с нежната им кожа. 
 
Нарежете ги на парчета. 
 
Измийте и подсушете зеленчуците. Морковите, лука и доматите нарежете на парчета. 
 
Нарежете дивисила, заедно с дръжките. Те са толкова ароматни, че е грехота да се хвърлят.
 
В тенджера с обем 2-3 литра сипете малко олио или зехтин. Добавете морковите и лука. Задушете ги на среден огън, под капак. 
 


Добавете половината дивисил и доматите. Усилете огъня и леко запържете за минута-две. 

Изсипете картофите, разбъркайте и сипете 2 ч.ч. вода.
 


Прибавете 1 с.л. доматен концентрат, ако искате по-доматен вкус, иначе не слагайте. Сипете 1ч.л.сол и малко черен пипер, разбъркайте. 

Намалете огъня и оставете да покъкри ястието за 30-40 минути, докато се сварят добре картофите. Опитайте как е на вкус и ако е необходимо добавете още сол. 
 
Ако течността се е поизпарила от тенджерата не е нужно да сгъстявате ястието, или пък ако не обичате да ги сгъстявате с нишесте. Може да натрошите няколко картофа с вилица, които ще сгъстят яхнията ви. 
 
В противен случай разтворете нишестето в 2-3 с.л. студена вода, разбъркайте и го добавете към яхнията. Разбъркайте добре. Изчакайте да заври и свалете от котлона. 
Добавете останалата част от дивисила. Разбъркайте и сервирайте.
 
 
 

0 Comments