Паста ал ортолана (Pasta all'ortolana),в буквален превод означава паста по зарзаватчийски, известна още като паста със зеленчуци. Много вкусно и просто вегетарианско ястие, типично за кухнята на Кампаня. 

Това е паста, приготвена ал денте, след това подправена със сезонни зеленчуци като патладжани, тиквички, чушки, домати, черни маслини от Гаета, каперси и пресен босилек! 

Микс от вкусове от градината, които дават живот на една ароматна и вкусна паста със зеленчуци! 


За мен това е перфектната лятна паста, лека, но в същото време засищаща, богата на вкус и бърза за приготвяне. Зеленчуците могат да се приготвят предварително. 

Освен това паста ортолана е чудесна както топла, така и студена, което я прави идеална за обяд в офиса или в кутия за пикник.



За тази рецепта най-подходяща е средна по размер паста, като ригатони, фарфале, пенне, казерече, фусили и други подобни. Може да добавите всякакви зеленчуци от градината, според сезона. Аз я приготвям основно лятото, затова слагам тиквичка, патладжан, домати и чушка, ако имам под ръка. 

Вече имам в блога подобна рецепта за паста със зеленчуци. Разликата е в соса и в добавянето на маслини, и каперси.  

Продукти
(за 4 порции)

360г паста по избор, среден размер
1-2 средни патладжана
2 малки тиквички или 1 голяма
1 червена чушка (по желание)
1 зелена чушка (по желание)
1 морков (по желание)
150-200г чери домати или 1-2 обикновени домати
2 скилидки чесън
60-80г черни маслини без костилки 
1 с.л. каперси (отцедени)
зехтин
босилек
малко козе/овче саламурено сирене (по желание)*

*В Италия използват зряла овча рикота, която на вкус наподобява нашето саламурено сирене, така, че спокойно може да го ползвате, освен това леко соления му вкус допълва чудесно сладоста на зеленчуците. 

 
Начин на приготвяне: 

Измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на по-големи парчета или кубчета, около 1.5-2 см. 

Загрейте малко зехтин в тиган, изсипете патладжаните и ги запържете добре от всички страни, на средно силен огън, като ги бъркате енергично. 

Отделете ги в чиния. 

Сложете още малко зехтин и сипете тиквичките. Запържете ги на средно силен огън за няколко минути, колкото да се запечатат леко от всички страни. 

Добавете ги в чинията при патладжана. 

Продължете по същия начин с останалите зеленчуци. Може да ги запържете и наведнъж, но като са по-малко количество в тигана, с малко мазнина се запържват по-бързо. Така ще се запазят леко хрупкави, освен патладжана, разбира се. Цялото готвене ще ви отнеме не повече от 15-20 минути, за всички зеленчуци, може и по-малко.
Ако искате или обичате да са меки зеленчуците, тогава може да ги сготвите заедно в тигана, докато омекнат. 

След като сте готови със зеленчуците, сипете 1-2 с.л. зехтин в тигана, прибавете ситно нарязаните скилидки чесън, каперсите и маслините. Разбъркайте и изчакайте минута, да се запържат леко на средно силен огън. 

Добавете доматите, които сте нарязали предварително и ги запържете за кратко, като разбърквате периодично. 
Прибавете останалите зеленчуци и разбъркайте. Гответе 1-2 минути. Накрая овкусете на сол, черен пипер и малко пресен босилек.

През това време загрейте 4 литра вода, добавете 40г сол, след като заври и сгответе пастата ал денте. Вижте времето, което е дадено на опаковката, обикновено то е, като за ал денте. 

Изсипете сварената паста към соса, добавете 1-2 черпака от водата на пастата и разбъркайте. 

Сервирайте и гарнирайте с малко натрошено сирене и пресен зехтин. 

 

0 Comments