Печени патладжани с кайма са лесна рецепта за гладни мъже и не само. Един чудесен вариант да разнообразите вегетарианските рецепти с патладжан, които преобладават. 

Патладжани и смляно месо са една чудесна комбинация, която си подхожда перфектно. Вече съм ви предлага два варианта с кайма - Патладжани с кайма на фурна и патладжанени рулца по гръцки. Сега ви предлагам трети вариант, много лесен, с кайма. А още по-лесно и бързо става, ако  използвате готови овкусени наденици, вместо кайма. Спестява малко време. 

Печени патладжани с кайма са чудесно лятно ястие и мезе за студена бира. 😍

Продукти:
(за 4 порции)
 
4 патладжана (по около 250-300г всеки)
4 наденици с риган (или 400-450г кайма смес) 
150г кашкавал (скаморца, моцарела, пушен кашкавал, по избор)
щипка риган
зехтин
няколко листа босилек 


Начин на приготвяне: 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
Измийте и подсушете патладжаните. Срежете ги на две половини, през средата. 
 
Наредете ги в тава, която сте покрили с алуминиево фолио или хартия за печене. 

С върха на ножа им срежете месото на кръст, без да стигате до дъното. Леко ги посолете и поръсете с малко зехтин (или олио). 
 
Изпечете ги за около 30-40 минути. Не е нужно да е съвсем омекнало месото на патладжана, като сложите каймата ще се доизпече. 
 

 
Нарежете кашкавала на кубчета. 
 
Докато се пекат патладжаните си пригответе месото. Обелете и сложете надениците в купа. Намачкайте ги и добавете нарязания на малки кубчета кашкавал. 
 
📌Ако нямате наденица, може да вземете същото количество кайма, която да объркате с малко сол, черен пипер, сушен риган и малко червен пипер (или лют пипер). 
 
Извадете патладжана от фурната и с лъжица леко изрежете част от средата. Нарежете изпечената среда на патладжана с нож на по-малки парчета и я добавете към каймата. Разбъркайте. 

 
Разпределете всичката смес между патладжаните, леко ги полейте със зехтин отгоре и ги върнете да се изпече каймата за 20-25 минути. 

Извадете ги от фурната, прехвърлете ги в чинии, украсете ги с босилек и сервирайте.
 


0 Comments